vineri, 24 august 2012

Cum să montezi parchetul

     Faceți mai întâi inventarul de materiale necesare pentru instalarea parchetului. Ar trebui să aveți la îndemână următoarele: 
-    Parchet laminat cu dublu click
-    Plintă de PVC sau MDF
-    Profile de colț, conectori și terminații pentru plintă
-   Folie de polietilenă expandată (PEE)/placă PSE / polistiren extrudat – pentru preluare denivelări și izolare fonică
-    Folie de PVC – cu rol de barieră antivapori
-    Nivelă/boloboc
-    Riglă
-    Ruletă
-    Creion/marker
-    Fierăstrău pendular sau clasic
-    Ciocan
-    Distanțiere

     Pași în instalare: 

1.    Măsurarea suprafeței – din schița de cadastru sau la fața locului, cu ruleta
2.    Alegerea tipului de parchet  
      Alegerea tipului potrivit de parchet se face funcție de clasificațiile și grosimea acestuia.  Parchetul se împarte funcție de clasele de trafic (rezistență la zgâriere și durabilitate)  după cum urmează:
 



Simbol internaționalClasificațieSemnificație
AC* 1 – 21
Trafic moderat rezidențial
Potrivit pentru zonele cu trafic redus din casă, cum ar fi dormitorul sau dressingul.
AC2 – 22
Trafic general rezidențial
Potrivit pentru zonele de trafic de intensitate medie, precum bucătăria și linvingul/sufrageria.
AC3 – 23
Trafic greu rezidențial
Potrivit pentru zonele cu trafic greu din casă, precum holurile, accesurile.
AC3 – 31
Trafic moderat comercial
Poate fi folosit atât în casă, cât și în zonele comerciale cu trafic scăzut, precum birourile.
AC4 – 32
Trafic general comercial
Poate fi folosit atât în casă, cât și în zonele comerciale cu trafic de intensitate medie, precum birourile, cafenelele, etc.
AC5 – 33
Trafic greu
comercial
Poate fi folosit atât în casă, cât și în zone comerciale cu trafic greu, precum magazinele și clădirile publice, de exemplu.


    AC semnfică clasa de abraziune (abrasion class).
    Duritatea se exprimă cu ajutorul a două cifre a caror semnificație este următoarea:
- domeniu de utilizare: 2 - rezidențial;  3 - comercial
- intensitatea traficului: 1 - scăzut;  2 - mediu;  3 - intens
    Grosimea: parchetul la minat se fabrică în 4 clase de grosime:  6, 7, 8 și 12 mm.

3.    Achiziția și depozitarea parchetului
     Va trebui să cumpărați parchet cam cu 10% în plus față de suprafața rezultată la măsurare sau din studiu schiței, pentru a acoperi pierderile din tăieri. Verificați ca pachetele de parchet să fie din același lot; există posibilitatea să fie diferențe de nuanță de la un lot la altul.
    Parchetul nu se instalează imediat după cumpărare. Deoarece are capacitatea de a absorbi/elibera umiditate, trebuie ținut în camera în care îl veți instala cel puțin 48 ore înainte de instalare, fără ambalajul de plastic.

4.    Pregătirea camerei
       Suprafața pe care se va aplica parchet trebuie să fie perfect plană și liberă de impurități. Se va verifica planeitatea cu ajutorul nivelei, iar dacă denivelările sunt foarte mici (până la 3 mm) nu este o problemă, pentru că acestea vor fi preluate de către folia izolatoare PEE / plăcile PSE/polistirenul extrudat. Dacă denivelările au amplitudini mai mari de 3 mm și se întind pe suprafețe mari, se recomandă aplicarea unei șape autonivelante, altfel parchetul va “juca”.
       Nu uitați să îndepărtați și vechile plinte – dacă există. Între pereți și suprafața nouă de parchet pe care o veți instala nu trebuie să existe nimic altceva.
       Dacă ușa se deschide în încăperea în care veți monta parchetul, va trebui să o scoateți din balamale. Dacă după montarea parchetului ușa nu se mai potrivește la locul ei, este posibil să trebuiască să îi tăiați puțin din înălțime. 

5.    Instalarea foliilor izolatoare
       Prima folie ce se va instala este folia de PVC – bariera antivapori. Așezați rândurile de folie astfel încât să se suprapună puțin una peste cealaltă și lipiți-le între ele cu bandă adezivă.
       Peste folia PCV așezați folia expandată PEE , plăcile PSE, sau plăcile de polistiren extrudat,  acestea având rol de izolare fonică și de preluare a denivelărilor mai mici de 3 mm.

6.    Verificarea dimensiunilor
       După ce ați decis care va fi orientarea plăcilor, împărțiți lățimea / lungimea camerei la lățimea unei placi. Acest lucru este util pentru a nu aparea la capatul incaperii latimi mai mici de 10 cm – sunt dificil de asamblat cu restul si risca sa se disloce usor. Daca ramane un “rest” mai mic de 10 cm, ajustati si latimea primului rand de placi, astfel incat de aiba o latime mai mare. 

7.    Instalarea primului rând de parchet
      Există păreri diferite despre direcția pe care ar trebui instalat parchetul pentru a arăta cel mai bine: fie paralel cu cel mai lung perete al camerei, fie perpendicular pe peretele cu ferestre. Dumneavoastră decideți, funcție de gusturi și eventual funcție de aranjarea viitoare a mobilierului.
      Înainte de a începe montajul, faceți mai întâi proba de asamblare a sistemului lamba-uluc, pentru a vă familiariza cu el. 
      Așezați primul rând de plăci lângă perete, începând din partea stângă, cu lamba spre acesta (fig.1), dar nu uitați să puneți distanțierele – plăcile nu trebuie sa fie perfect lipite de perete, pentru că în timp parchetul se poate dilata ușor. Aliniați plăcile între ele perfect și verificați să nu rămână spații între acestea, pe latura mică. Tăiați ultima placă din rând, dacă nu se potrivește perfect. Lăsați și la capetele rândului spații de cel puțin 1 cm – 1.5 cm.

 8.    Instalarea următoarelor rânduri de parchet
       Formați al doilea rând de plăci astfel: prima placă din stânga tăiați-o la jumătate. Așezați-le pe celelalte în continuare, până ce completați rândul. Tăiați și ultima placă, dacă este necesar, pentru că lungimea rândului să acopere lungimea peretelui, mai puțin toleranțele obligatorii de la capetele rândului (fig.2).

        Dacă rândul de plăci este mai lung de două, veți avea nevoie de ajutor. Întregul rând de plăci se ridică și se poziționează astfel încât marginea sa să intre în șanțul de montaj al rândului deja fixat – fig.3. În acest moment, între plăcile de montat și pardoseală trebuie să fie un unghi de aproximativ 45°, iar părțile laminate ale plăcilor din mâna dvs și celor deja montate se ating. 

       Cu o mișcare fermă și sigură împingeți marginile exterioare ale plăcilor în jos, până ce se aliniază orizontal cu cele deja montate pe pardoseală– fig.4. Repetați mișcarea, fără să bruscați, dacă au rămas goluri undeva în rând sau între rânduri.  Repetați această tehnică pentru fiecare rând, până ce completați toată suprafața încăperii.
        Dacă au rămas spații undeva între laturile mici ale plăcilor le puteți ajusta, precum în figura 5.
Păstrați distanțele față de pereți pe toată suprafața camerei, folosind distanțierele. 



9.    Finisajele: instalarea trecerilor și a plintei
       Inainte de instalarea trecerilor și plintei verificați să nu fi rămas bucăți de folie PVC sau folie expandată ieșite inestetic pe la marginile parchetului. Dacă au rămas, tăiați-le precum în figura 7. 
       După ce ați acoperit întreaga suprafață a încâperii, instalați trecerile către celelalte camere. Tipul de trecere utilizat diferă funcție de tipul de pardoseală utilizat în cele două încăperi, dar și funcție de diferențele de nivel între cele două camere. În marile magazine de bricolaj găsiți, de regulă, o gamă variată de astfel de treceri.
       Plinta este și ea disponibilă în diferite nuanțe de culoare și o găsiți la bucăti, fiecare cu lungimea de 2,5m. Alegeți-o pe cea potrivită la nuanță cu parchetul și fixați-o de perete astfel încât să fie cât mai bine lipită de parchet. La colțuri utilizați profilele de colț. Pentru a uni una sau mai multe bucăți de plintă folosiți conectorii, iar pentru capete folosiți terminațiile pentru plintă. 
10.   Montarea parchetului în jurul țevilor/formelor neregulate
       Dacă aveți de montat parchet în jurul unei forme neregulate, precum în figura 8, faceți un model de hârtie al respectivei forme și lipiți-o pe placa/plăcile care vor veni așezate în jurul respectivului ornament. Decupați placa/plăcile de parchet corespunzător acestui model, apoi montați-o la locul ei.

      
       Dacă trebuie să montați parchetul în jurul unor țevi, există două tipuri de tăiere, funcție de locul unde se află țeava în raport cu placa de parchet.
       Dacă țeava se află la un capăt al plăcii, măsurați și tăiați placa precum în figura 9. Gaura va trebui să fie cam cu un centimetru mai mare în diametru decât țeava. Fie că faceți mai întâi gaura și apoi tăiați placa transversal,  fie tăiați placa mai întâi și apoi decupați cele două jumătăți ale găurii – fiecare dintre metode este la fel de bună. După decupare, montați fiecare bucată de placă la locul ei.
       Dacă țeava se află pe una dintre laturile lungi ale plăcii, decupajul va trebui făcut precum cel din figura 10. Cele două tăieturi trebuie făcute în unghi de aproximativ 45° față de linia mediană a plăcii, pentru a fi simetrice. 


 11.   Montarea parchetului între tocurile ușilor

       Așezați o placă pe podea între tocurile ușii și marcați înălțimea plăcii pe acestea – fig.11. Dacă veți tăia glafurile corespunzător acestor marcaje, placa de parchet ce va fi instalată la intrarea în cameră va putea fi introdusă sub glaf, iar aspectul va fi perfect finisat.

     Sperând că aceste sfaturi vă sunt de ajutor, vă urez spor la treabă și rezultate bune.

Articol preluat de pe www.sporulcasei.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu