miercuri, 29 august 2012

Cum să montăm plăcile ceramice (gresie,faianță)


Plăcile ceramice oferă unele dintre cele mai frumoase, trainice și usor de întreținut metode de decorare a pereților, respectiv pardoselilor casei dvs. Pe lângă aceasta, plăcile cermice sunt aproape imposibil de pătat sau zgâriat. Puteți să le instalați în oirce parte a casei doriți, deși cele mai obișnuite locuri pentru placarea cu faianță sunt baia și bucătăria. Deși se consideră că plăcile de ceramică sunt greu de instalat, veți vedea mai jos că nu este chiar așa de complicat.

După cum veți observa în orice magazin de specialitate, plăcile de cermică sunt disponibile într-o mare varietate de forme și culori: de la câțiva centimetri pătrați, până la 0.36 mp sau mai mult. Ca și coloristică, nu există practic limite și se pot potrivi oricărui decor vi-l imaginați. Ceea ce va trebui să urmăriți cu atenție, pe lângă designul pe care vi-l doriți, este dacă plăcile sunt sau nu rezistente la apă, funcție de locul unde doriți să le aplicați.
Proprietăți
Popularitatea și utilizarea extensivă a plăcilor cermice se explică prin calitățile acestora:
- sunt foarte rezistente la umezeală și/sau îngheț;
- rezistă în condiții de utilizare intensivă și trafic intens;
- pot fi folosite cu succes atât la interior cât și la exterior; 
- datorită procesului de producție, care implică arderea la temperaturi foarte înalte, sunt extrem de rezistente la zgârieturi, chimicale și foc;
- sunt disponibile într-o mare varietate de finisaje (glazurate, mate și lucioase), culori și desene;
- absorb greu umezeala, și de aceea nu se păteaza decât foarte greu și se pot întreține cu mare ușurință, practic numai cu un mop, respectiv burete/cârpă și puțină apă cu detergent.


Instrucțiuni de montare

1.Pregătirea peretelui
Asigurați-vă că toate suprafețele pe care la veți placa cu gresie/faianță sunt curate, uscate și nu sunt acoperite cu praf sau resturi de material. Reparați toate crăpăturile și defectele majore ale pereților, lăsând timp suficient materialelor de umplere să se ususce. Nu se aplică adezivul de faință/gresie pe suprafețe ude.
Suprafețele suport nu trebuie să aibă denivelări majore, pentru că placile nu vor putea fi așezate corect în plan și aspectul final va avea de suferit. 
Dacă supfafețele suport au fost tencuite sau s-a pus șapă proaspătă pe ele, atunci aveți grijă să lăsați tencuiala/șapa să se usuce complet.
Dacă doriți să aplicați plăcile noi peste cele vechi, atunci va trebui să le curățați foarte bine și să le zgâriați pe cele vechi, astfel încât adezivul nou să aibă aderență. Trebuie să mai țineți cont de faptul că plăcile noi peste cele vechi vor îngroșa semnificativ peretele și acest luctru va fi cel mai vizibil la tocurile ușilor, de exemplu. Cel mai indicat este să îndepărtați plăcile vechi și apoi să le montați pe cele noi.

 
 

2. Crearea liniilor de ghidare
a.Împărțiți lățimea peretelui/podelei în două (valoarea A)
b.Luați o scândură/riglă, tăiați-o de lungimea A minus 4-5 centimetri și așezați-o pe podea.
c.Așezați de-a lungul ei alternativ câte o placă de gresie/faianță și câte un distanțier, începând din partea stângă, dacă scândura este plasată în partea dreaptă a peretelui, respectiv din partea dreaptă, dacă scândura este plasată în partea stângă a peretelui.
d.Marcați pe scândură colțul fiecărei plăci, astfel încât să fie vizibile și lățimile plăcilor și ale distanțelor dintre ele (fig.1.1 si 1.2.)
La fel se procedează și pentru marcarea înălțimii.

 
   

3.Determinarea centrului peretelui/pardoselii
Determinarea centrului peretelui se relizează prin măsurarea înălțimii, respectiv a lățimii acestuia. 
 
4.Alinierea orizontală la centrul peretelui
Acum veți utiliza rigla pe care ați alcătuit-o la punctul 2.
Plasați-o cu capătul din dreapta pe linia verticală din centrul peretelui, precum în fig.1.4.
Dacă de la capătul riglei până la capătul peretelui este mai mult decât lățimea unei plăci, însemați pe perete locul unde se termină rigla. Trageți apoi rigla de-a lungul peretelui, până ce locul marcat pentru primul distanțier se suprapune cu marcajul făcut anterior. (fig.1.5.). În acest moment știți exact cât va trebui să tăiați din placa ce va veni plasată pe rândul exterior, pentru a completa suprafața peretelui.
Dacă ați finalizat această etapă și sunteți mulțumit de rezultatul măsurătorii, marcați direct pe perete limitele fiecărei plăci, așa cum sunt marcate și pe riglă. 

 
                         

5.Alinierea verticală la centrul peretelui
Pentru a determina poziționarea verticală a plăcilor, puteți folosi aceeași riglă ca și pentru orizontală, dacă plăcile sunt pătrate. Dacă plăcile sunt dreptunghiulare, construiți-vă o riglă nouă, bazându-vă pe înălțimea plăcilor și distanțiere. 
Până la ce înălțime veți placa peretele depinde doar de gusturile dvs, iar alinierea o veți face ținând cont de centrul vertical al peretelui determinat la punctul 2.
Țineți cont însă că pardoselile nu sunt perfect plane și pentru a masca această imperfecțiune, rândul de plăci de jos placați-l cu plăci tăiate, nu î
ntregi. Pentru fiecare placă de pe rândul de jos va trebui să repetați măsurătoarea, pentru a tăia exact cât este necesar. Marcați și această linie orizontală.
 
6.Delimitarea marginii orizontale
După ce ați marcat poziția plăcilor pe perete atât vertical cât și orizontal, aveți nevoie de 2 bucăți de cherestea cu marginile perfect tivite, fiecare cu câte 10 cm mai scurtă decât lungimea, respectiv lățime suprafeței de placat cu faianță. Pentru fixarea cherestelei în perete aveți nevoie de cuie solide, pentru ca scândura orizontală, de exemplu, va trebui să suporte atât greutatea faianței, cât și a adezivului cu care va fi prinsă.
Scândura orizontală trebuie fixată exact sub linia orizontală de demarcație dintre ultimul și penultimul rând de plăci de jos. (fig 1.6.).


7. Delimitarea marginii verticale
Delimitarea verticală va fi asigurată tot cu o scândură cu marginile foarte bine finisate, pe care o veți fixa axat la stânga liniei verticale de demarcație dintre ultimul șir de plăci întregi și marginea peretelui, precum în figura 1.7.

 
           

8.Aplicarea adezivului pe perete
Înainte de a-l aplica va trebui să știți cantitatea aproximativă de care veți avea nevoie - indicațiile de pe ambalaj sau vânzătorul de la magazin vă pot ajuta - și încercati să nu preparați foarte mult odată, pentru că se întărește destul de repede.
Amestecul de aplicat pe perete se face conform instrucțiunilor producătorului -de regulă imprimate pe ambalaj. Aplicarea pe perete se face într-un strat cât mai uniform. La uniformizare ajută utilizarea unei driști dințate. (fig.1.8.). Nu aplicați adeziv pe suprafețe foarte mari - cam cât suprafata a 2-3 plăci odată.

 
 

9.Aplicarea primei plăci de ceramică
Prima placaăde cermică se așează strâns în colțul format de cele două rigle fixate pe perete, precum în figura 1.9. Verificați cu nivela dacă este perfect aliniată vertical și orizontal.

 
 

10.Aplicarea celei de-a doua plăci de cermică
Așezați o altă placă imediat în dreapta celei deja aplicate. Dacă optați pentru placarea cu rosturi, atunci nu uitați să plasați distanțierele între plăci. Verificați aplicarea plăcilor pe perete cu ajutorul nivelei, pentru alinierea verticală, orizontală și în plan.

 
 

11.Completarea cu plăci până la capătul rândului, verificând de fiecare dată alinierea cu nivela. Dacă vreo una dintre plăci este prea lipită de perete în comparație cu celelalte, va trebui să o scoateți și să o aplicați din nou cu mai mult adeziv. Nu lăsați adeziv în exces la capetele rândurilor.

12.Completarea peretelui cu plăci întregi:
După ce ați terminat de aplicat primul rând de plăci întregi, verificați cu o scândură alinierea de la capătul superior al plăcilor. Dacă sunt aliniate corect, procedați la aplicarea rândului al doilea. Nu uitați să aplicați distanțierele între cele două rânduri. Verificați alinierea la dreapta cu aceeași bucată de cherestea și cu nivela. Pe măsură ce aplicați alte plăci, îndepărtați și excesul de adeziv care poate ieși printre ele cu ajutorul driștii. 
După ce adezivul s-a întărit (minim 24 ore), puteți îndepărta scândurile de susținere fixate în perete la început.

 
 

13.Măsurarea și marcarea plăcilor de pe margini.
Pentru a se potrivi perfect, fiecare placă trebuie masurată individual. Întoarceți placa precum în figura 1.12. și marcați pe spatele ei distanța exactă până la capătul peretelui. Dacă folosiți distanțiere, tineți cont și de lățimea acestora. 
Procedeul se aplică similar și pentru plăcile de pe rândul de jos (fig.1.13.). Părțile marcate cu roșu se vor îndepărta, iar cele marcate cu verde sunt cele ce se vor monta. Trasați o linie clară între marcaje, astfel încât să tăiați o linie precisă.

 
          

   

14. Tăierea plăcilor pentru capete de rând
Se poate face cu diamantul (fig.1.14.) sau cu tăietorul de plăci(fig.1.15.). După marcarea precisă a viitoarei tăieturi, puteți folosi diamantul și o riglă metalică pentru a zgâria partea decorată a plăcii (care este mai dură decât spatele, de regulă). După ce ați zgâriat suficient de adânc această parte, plasați placa pe marginea unei suprafețe dure ( o masă, de exemplu), și aplicați presiune concomitent de ambele parti ale tăieturii. Dacă ați tăiat suficient de adânc suprafața, placa se va rupe fără probleme. Finisați marginile, dacă au rămas "zdrențuite". Dacă aveți de tăiat mai multe plăci, tăietorul special este ideal, din cauza ușurinței în utilizare.

 
    

15.Tăierea plăcilor la rotund pentru conducte
Poziționați placa de tăiat precum în figura 1.16. și aliniați-o la rândul de dedesupt. Marcați cu creionul diametrul orizontal al țevii, precum în imagine.  Pentru diametrul vertical, aliniați placa și faceți marcajul precum în fig.1.17. Pentru a nu avea dificultăți la montaj, marcați și partea de sus a plăcii. Dați placa jos și uniți liniile precum în figura 1.18. și 1.19. Nu este indicat ca gaura pentru țeavă să fie exact de diametrul acesteia, ar trebui să fie cam cu 5 mm mai mare. Îndepărtarea bucății de placă corepunzătoare țevii se poate face în două feluri. Se pot da mai multe găuri cu bughiul în interiorul cercului marcat ca apoi să se finiseze marginile acesteia cu un fierăstrău de faianță. A doua metodă constă
 în tăierea plăcii în două exact prin centrul cercului care se va îndepărta, ca apoi să se îndepărteze cele două jumătăți de arc cu fierăstrăul special.
 
    

16.Finisarea rosturilor

După ce ați montat toate plăcile și adezivul s-a întărit (de regulă după 24 ore), vă puteți apuca de finisat rosturile. Adezivii de rosturi există într-o mare varietate de culori, astfel încât puteți alege fie ceva care să se potrivească perfect cu nuanța plăcilor, fie o nuanță contrastantă. 
Îndepărtați toate distanțierele și preparați adezivul de rosturi conform specificațiilor producătorului. Dacă suprafața pe care ați pus gresie/faianță se află în baie sau bucătărie, asigurați-vă că adezivul de rosturi este impermeabil la apă. 
Aplicați adezivul preparat cu drișca, cu mișcări orientate la 45 de grade față de rosturile de umplut. După ce ați aplicat adezivul pe toate rosturile, îndepărtați excesul de adeziv cu un burete umezit cu apă.
Lăsați rosturile să se usuce preț de o zi, iar apoi reparați ultimele imperfecțiuni. Dacă gresia/faianța ați aplicat-o
în baie, respectiv bucătărie, atunci pentru rosturile din imediata apropiere a chiuvetei sau căzii și în general pentru zonele care știți că vor fi udate mai des, utilizați silicon de aceeași culoare cu adezivul de rosturi. De regulă producătorii oferă aceleași game de culori pentru adezivii de rosturi și silicon, iar în marile magazine există și mostrare după care vă puteți orienta.
 
 
 
Depozitare
Este indicat ca plăcile să fie depozitate în spațiul în care vor fi montate cel puțin 24 de ore înainte de montaj. Aceasta se practică pentru egalizarea temperaturilor și pentru evitarea riscului de a crăpa.
Articol preluat de pe www.sporulcasei.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu