duminică, 12 ianuarie 2014

Alegerea gresiei şi faianţei

   Pentru foarte multă lume, primăvara înseamnă startul în domeniul construcțiilor și amenajărilor interioare. E știut faptul că pentru cele mai bune soluții este foarte bine să apelați la sfaturile profesioniștilor și să folosiți materiale de calitate la un preț cât mai bun. Depozitele specializate, spre exemplu, mai vin cu un mare avantaj:sprijinul si asistența pe care le puteți primi din partea unui personal foarte bine calificat.

   Alegerea culorii pentru gresie şi faianţă reprezintă o sarcină dificilă, din mai multe puncte de vedere. În primul rând, este greu să alegi cea mai potrivită gresie şi faianţă pentru casa ta din cauza ofertei foarte bogate de pe piaţă. În al doilea rând, din cauza numeroşilor factori de care trebuie să ţii cont. Şi în final, deoarece gresia şi faianţa sunt de obicei lucruri cumpărate pentru o perioadă lungă.  Dacă te organizezi, însă, şi ţii cont de lucrurile de bază, atunci ai mari şanse să te bucuri în final noul aspect al locuinţei tale. Pentru baie, sunt recomandate culorile reci, în nuanţe de gri, verde sau albastru. În schimb, pentru bucătărie este potrivită o gresie şi faianţă în tonuri calde, cu nuanţe de galben, portocaliu, bej. Acestea nu sunt însă reguli care nu pot fi încălcate. Mai trebuie să ştii că, în 
oancea 02
general, la modă este gresia mată. Cu toate acestea, oferta de pe piaţa este foarte diversificată. Se găsesc gresie şi faianţă în culori şi nuanţe extrem de variate. Prin urmare, este bine să vezi multe variante, înainte să te decizi. Ai putea descoperi nuanţe care nici nu ştiai că-ţi plac, scriu cei de la casa.acasă.ro
Alege culorile în funcţie de spaţiul destinat. Când alegi culorile pentru gresie şi faianţă, un lucru deosebit de important îl reprezintă spaţiul. Legat de spaţiu, în alegerea culorii este bine să ţii cont de: mărime, luminozitate (lumina naturală sau artificială),rolul îndeplinit (cum este folosit spaţiul), mobilă, accesorii, aparatură. Mărime. Dacă pui gresie şi faianţă închise la culoare într-o încăpere mică, aceasta va părea şi mai mică. Dacă alegi însă culori şi nuanţe deschise, vei crea iluzia optică a unui spaţiu mai mare. În acest sens, foloseşte culorile calde, luminoase.Luminozitate. Aceeaşi regulă se aplică şi spaţiilor care nu sunt luminate natural. Este bine că astfel de spaţii să aibă gresie şi faianţă în tonuri deschise. Rol. Pentru un balcon utilizat ca o prelungire a camerei sau chiar că un spaţiu amenajat pentru birou ar trebui aleasă o gresie potrivită cu noul rol, diferit de cel al unui balcon obişnuit. În acest ultim caz, gresia poate avea tonuri neutre, deoarece nu prezintă neapărat o zonă de interes. Gresia pe care o foloseşti în casa reprezintă linia care uneşte spaţiile locuinţei. De exemplu, când alegi culoarea gresiei pentru holul dintre camere, este indicat să te gândeşti la culorile acestor camere. Dacă holul are deschidere spre un living cu parchet deschis la culoare, pentru impresia de continuitate se va alege o gresie în acelaşi ton. Mobila, accesorii, aparatură. În alegerea culorii pentru gresie şi faianţă, poţi ţine cont chiar şi de detalii precum argintiul aparaturii electrocasnice din bucătărie, wenge-ul mobilierului de baie sau cremul tapiţeriei de piele al mobilierului din bucătărie.
oancea 04
Alege culorile în funcţie de stilul adoptat. Un alt factor de care este bine să ţii cont îl reprezintă stilul dorit. Gândeşte-te dacă vrei un stil rustic, modern, clasic, somptuos etc.

Elegant. Alege gresie şi faianţă lucioasă, cu inserţii pretenţioase (lemn, piele, sticlă etc) pentru a da impresia de fastuos. O încăpere eleganta poate fi creată şi prin folosirea unor plăci de gresie portelanata, în nuanţe de crem. Rustic. Foloseşte placi în tonuri pământii (bej, maro) pentru un stil rustic.Modern. Pentru o baie modernă , poţi alege o variantă originală, cu gresie şi faianţă pe alb şi roşu (culoarea vinului). Listurile pot fi poziţionate într-un mod surprinzător. Rezultatul va fi tonifiant şi tineresc . Clasic. Dacă îţi doreşti ceva clasic, atunci poţi alege cam orice culoare. Combinaţiile însă trebuie să fie simple, în acest caz.
Combină culorile. Pe piaţă există o gamă foarte diversificata de plăci de gresie şi faianţă cu diverse modele şi posibilităţi de intercalare a tipurilor de plăci (tabla de şah, mozaic, romburi, linii etc). Când se fac combinaţii de culori, cele de bază (de fundal) trebuie să fie în general un număr de două, maxim trei, pentru a evita un efect vizual deranjant. De asemenea, este bine să fie culori complementare sau contrastante: crem-maro, alb-caramiziu, albastru-galben etc.
La faianţă, pe piaţă, există plăci de mărimi diferite, cu brâuri (borduri/listuri), cu modele în relief sau diverse aplicaţii. Acestea ajută la crearea unor modele personalizate, în funcţie de dorinţa clientului. De exemplu, se poate face o combinaţie dintr-o faianţă închisă la culoare în partea de jos a peretelui şi deschisă în partea de sus, cele două zone fiind despărţite de un brâu. Combinaţiile de două culori le poţi folosi la gresie atunci când vrei să dai impresia unui spaţiu mai mare decât este cel real. De exemplu, la holurile relativ mici, se pot aşeza plăcile în romb, colţ în colţ, pe două nuanţe. Aşezarea în romb da impresia de spaţiu mărit.
Pentru spaţiile mici şi înguste, este preferata folosirea unor plăci de faianţă într-o culoare, cu mici “pete” izolate, dar care totuşi sunt vizibile.
oancea 07
Alte aspecte. Nonculorile. În cazul în care alegi nonculori (alb, negru) sau culori extrem de închise sau de deschise, ţine cont de faptul că acestea trebuie curăţate des. Pe astfel de suprafeţe mizeria se vede mai repede. Albul este folosit cu succes atunci când se doreşte un efect de luminozitate. Se induce, de asemenea, ideea de curăţenie. Albul ajută la evidenţierea unui detaliu, precum o inserţie în faianţă. Nu trebuie folosit însă în exces.Clasic şi atemporal. Alege culori şi modele clasice, dacă vrei ca spaţiul în cauză să nu se demodeze şi dacă îţi doreşti un look atemporal. Neutralitate. Pentru a decora mai uşor locuinţă, alege plăci de gresie şi de faianţă în tonuri neutre. Dacă vrei să scoţi în evidenţă un element de decor (de exemplu, o mobilă), alege gresia monocromatică. Teste. Pentru un buget redus, interesează-te dacă îţi poate da comerciantul o mostră, să faci un test acasă. O soluţie mai bună, dar şi mai costisitoare, este să apelezi la un designer profesionist. Acesta poate să facă pe computer o imagine 3D a încăperii, cu plăcile dorite, pentru a vedea mai clar dacă se potrivesc culorile şi modelele.
Articol preluat de pe : www.proalba.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu