vineri, 8 martie 2013

Idei de amenajare pentru bucătării mici

   Apartamentele vechi au bucătării mici, de aceea poate fi destul de dificil să găsești soluții de amenajare convenabile în revistele de design, unde multe modele sunt pentru camere mari.
   Cu toate acestea, ideile de decorare pentru spații mici nu sunt puține. Primul lucru de care trebuie să se țină cont la amenajarea unei bucătării este utilizarea eficientă a spațiului, astfel încât să ai suficiente zone de depozitare, dar și spațiu de lucru. Abia apoi, după ce s-a configurat structura bucătăriei, poți să începi să te gândești la culori, materiale și alte artificii de amenajare.
amenajare bucatarii mici
 
amenajare bucatarii mici
 
amenajare bucatarii mici
   Spațiile de depozitare sunt disponibile în diverse modele și culori, cu diferite dimensiuni, cu sau fără uși etc. Pentru bucătările mici, se recomandă folosirea dulapurilor cu dimensiuni mari: ușile dulapurilor de 60 de centimetri, sertarele înalte. Este de evitat sertarele și dulapurile mici pentru că nu vor face decât să aglomereze vizual zona și să dea impresia de înghesuit.
   Pentru mânere, ar trebui ales un design cât mai simplu, fără elemente decorative. Dacă este posibil, optează pentru manere încastrate, care nu se văd la exterior, sau renunță de tot la ele. Bucătăriile moderne pot fi dotate cu sisteme de deschidere a ușilor care acționează prin apăsare, așa că mânerele pot lipsi fără să pierzi la capitolul funcționalitate.
amenajare bucatarii mici
 
amenajare bucatarii mici
   Culorile pot, de asemenea, să mărească vizual o bucătărie mică. Culorile deschise sau pastelate reflectă lumina și dau impresia că spațiul este mai mare decât în realitate. Invers, culorile închise micșorează. Trebuie ținut cont de culori și la alegerea blatului și electrocasnicelor. Cu cât ai mai multe culori diferite, cu atât spațiul va părea mai aglomerat și mai mic.
   Nu trebuiesc excluse culorile tari sau închise, dar folosește-le cu măsură – doar pentru a accentua anumite elemente din bucătărie. De exemplu, albul mobilei e mai bine pus în evidență dacă alegi un blat într-o culoare contrastantă: de la negru la roșu, opțiunile sunt nenumărate. La fel, poți folosi un brâu de faianță colorat deasupra blatului alb – efectul vizual va fi deosebit.
   Podeaua poate fi în aceeași culoare ca mobila sau într-o culoare contrastantă, dar ține cont și de culoarea pereților. Două, maxim trei culori într-o cameră – aceasta este regula de aur.
   De asemenea, folosește elemente din sticlă sau din plastic transparent pentru a mări vizual spațiul: masa, scaunele, plafoniera, ușa, diverse accesorii etc. Zonele transparente permit privirii să alunece dincolo de obiecte și oferă camerei un aspect aerisit.
   Pentru iluminat, se recomandă lămpile fluorescente plasate sub dulapurile suspendate și oriunde e nevoie de lumină. De preferat sunt sursele de iluminat care pot fi integrate în alte corpuri și care pot fi utilizate separat.
   Și tavanul poate fi modificat pentru a crea impresia de adâncime pe verticală: fie prin două tușe de vopsea – închisă și deschisă, fie prin aplicarea unui plafon fals cu un anumit model.
   Pentru electrocasnice, ai grijă să alegi dimensiunile potrivite. Mașinile de spălat vase, cuptoarele și frigiderele vin în diverse dimensiuni: alege una care se pretează bucătăriei tale și încearcă, pe cât posibil, să păstrezi aceleași măsuri pentru aceste aparate. De exemplu, mașina de spălat vase de 45 cm este suficientă, la fel și cuptorul de 60 de cm sau frigiderul într-o singură ușă.
amenajare bucatarii mici
 
amenajare bucatarii mici
   De reținut că electrocasnicele încorporabile vor ocupa mai puțin spațiu decât cele neîncorporabile. De asemenea, planifică atent spațiile de depozitare și ține cont de dulapurile sau sertarele rămase libere după ce integrezi în mobilier electrocasnicele: cuptor, hotă, aragaz, frigider, mașină de spălat vase.
   E posibil să nu mai rămână prea mult loc pentru oale și alte obiecte, însă sfatul nostru e să folosești cât mai mult din spațiu. Astfel, și zona de deasupra hotei poate fi folosită pentru depozitare, la fel spațiul de deasupra frigiderului.
   Dacă mobila de bucătărie într-o singură culoare ți se pare plictisitoare, poți opta pentru un design bicolor. Pentru spații mici, liniile orizontale sunt preferabile celor verticale – așa că variația culorilor e bine să se facă pe orizontală. Vezi în imaginea de mai jos un exemplu reușit:
amenajare bucatarii mici
   Masa și scaunele nu trebuie reduse la minim – totuși, masa e o piesă esențială în bucătărie. Poți opta fie pentru o masă din sticlă (vizual, ocupă mai puțin spațiu), fie pentru una suspendată în perete, care se poate rabata, sau pentru o planșetă inclusă în blatul bucătăriei, pe care să-l folosești doar când ai nevoie.
   Taburetele au avantajul că ocupă puțin spațiu, dar sunt incomode pentru unii. Nu e însă obligatoriu să le folosești, chiar dacă ai o bucătărie mică. Dacă nu-ți plac, alege scaune din plastic transparent sau scaune rabatabile pe care să le poți depozita dacă nu sunt folosite.
 
Articol preluat de pe: www.kiwistudio.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu