luni, 10 septembrie 2012

Cum se montează dalele flexibile.

Montarea dalelor flexibile pentru acoperirea solului.
 
   TIPURI DE DALE :
   Dalele din plastic (dalele adezive) - pe dosul acestora este un adeziv special, protejat de o pelicula care se indepărtează în momentul montării.
   Dalele din mochetă (dalele autoblocante) - acestea constituie mare majoritate a dalelor de mochetă.
 
   UNELTELE : 
 
    PREGĂTIREA :
   Solului - solul trebuie să fie plan, curat, uscat, desprăfuit. Dacă există probleme de planeitate, găuri ... este obligatorie nivelarea prealabilă. Se aplică mai întâi un grund  pentru a obține o aderență bună pe suporturile dificile, prea poroase (evitați praful de ciment).
   Dalele se despachetează dalele și se depozitează timp de 24 de ore în cameră, pentru a le lăsa să se stabilizeze.
 
   Calculul suprafeței necesare - lungimea cea mai mare a încăperii se înmulțește cu lățimea cea mai mare pentru a obține numărul de metri pătrați necesar de dale.
L x l = nr. de metri pătrați
 
se ține cont de retragerile mari (dulapuri, ...).
   Se prevăd în plus 10% pentru a compensa decuparea dalelor care vor fi puse pe conturul încăperii.
 
ATENȚIE: VERIFICAȚI CA TOATE PACHETELE DE DALE SĂ AIBĂ ACELAȘI NUMĂR DE FABRICAȚIE, PENTRU A EVITA DIFERENȚELE DE CULOARE. PĂSTRAȚI O REZERVĂ DE DALE PENTRU ÎNLOCUIREA CELOR CARE AR PUTEA FI PĂTATE SAU DETERIORATE.
 
   DETERMINAREA PUNCTULUI DE PLECARE PENTRU MONTAJ: Nu se pleacă niciodată de la un perete sau din centrul încăperii.
  •  se pun dalele pe sol plecând de la ușă, pentru a forma o cruce. Se începe cu o dală întreagă din pragul ușii.
  • se deplasează crucea astfel încât bucățile tăiate să fie egale în cele două părți (x=y)
  • se evită tăierea dalelor la mai puțin de jumătate de dală, existând riscul să nu țină bine.
  • se verifică cu un echer că dalele sunt în unghi drept la intersecția celor două axe.
  • se trasează cu coarda de trasare cele două axe, care vor servi drept plecare pentru montaj.
  • se pornește montarea plecând de la intersecția celor două axe.
   MONTAREA DALELOR DIN PLASTIC :
  •  se scoate pelicula de protecție înainte de poziționarea primei dale, la intersecția celor două linii, fără a apăsa, până la așezarea perfectă. Se netezește cu spatula de plastic, din centru spre margini.



  • se pun dalele următoare 2 și 3 având grijă să fie aliniate perfect cu prima. Se respectă sensul de poziționare indicat de săgeți pe spatele dalelor. Se așează a patra dală, verificând ca ea să se încadreze perfect în unghiul format de celelalte 3.



  • se continuă plasarea dalelor în lungul liniilor, apoi se încadrează dalele următoarea până când este pusă ultima dală întreagă. Se netezește bine fiecare dală cu spatula.


  • se netezesc îmbinările cu ruloul pentru a le face cât mai puțin vizibile.




  • pentru conturul încăperii se plasează dala care trebuie tăiată peste prima dală întreagă, verificând sensul săgeților. Se folosește o a treia dală ca riglă de trasare și se plasează aliniată la perete pentru a trasa linia de decupare pe dala care trebuie tăiată. Se taie această dală.




pentru dalele rigide, se face o incizie cu cutter-ul în suprafața dalei și se sparge cu o lovitură scurtă, tinând-o cu două mâini.







se pune dala tăiată în lungul peretelui, cu partea tăiată spre plintă.




 
  • se fixează o bară de trecere la nivelul pragului ușii.

   MONTAREA DALELOR DE MOCHETĂ 
 
  • se aplică o bandă dublu-adezivă de-a lungul liniilor trasate și pe conturul încăperii, apoi îndepărtați hârtia protectoare a benzii aplicate în lungul liniilor.
  • amplasați prima dală la intersecția celor 2 linii.




  • amplasați dalele următoare 2 și 3 având grijă să le aliniați perfect față de prima dală.
  • așezați dala 4 verificând să fie încastrată perfect în unghiul format de primele 3. Respectați sensul montării indicat de săgețile de pe dosul dalelor.
  • pe măsura montării, scoateți hârtia protectoare a benzii dublu adezive plasate pe contur. Amplasați o dală la perete (verificând cu atenție sensul săgeților), apoi trasați linia de decupare pe dala parțial acoperită, tăiați cu ajutorul unui cutter.


pentru o montare uniformă, dispuneți toate săgețile în același sens. Pentru o montare alternantă , dispuneți săgețile perpendicular.






  • continuați montarea în lungul liniilor, apoi încastrați dalele următoare până când este așezată ultima dală întreagă. Dalele trebuie să fie aliniate perfect una față de cealaltă.




  • pentru a realiza conturul încăperii: lucrați întotdeauna cu lame noi. Puneți dala A așezând partea tăiată la perete, spre plintă.



  • se fixează o bară de trecere la nivelul pragului ușii.

   SFATURI

   Decupările și retragerile.

  • se realizează un șablon din carton subțire pentru suprafața de acoperit.

  • se pune șablonul peste dala de decupat, se trasează conturul acesteia cu creionul.

  • decupație cu grijă astfel ca bucățile în plus să se desfacă la colțuri. Înainte de a lipi bucata se face o ultimă verificare.

   Frize și modele
   Pentru a insera frize sau modive, după ce toate dalele au fost montate, se așează friza sau modelul pe sol, marcând zona de decupat, apoi se taie cu cutterul, părțile din dale care trebuie scoase și se instalează friza sau modelul în locul respectiv. Se pot realiza modele geometrice folosind dale de diferite culori.
 
 
   Montarea în diagonală
   Pentru a realiza conturul unei încăperi, se realizează un șablon pătrat din carton moale, de dimensiunea diagonalei dalei. Se plasează acest șablon la perete, exact în poziția dalei care trebuie montată, suprapus peste dală. Se taie dala și se așează la perete, cu partea tăiată spre plintă.
 
Acest articol a fost preluat de pe www.leroymerlin.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu