joi, 30 august 2012

Vreți să închideți balconul ??


Ce trebuie să știți:
    Conform legislației, executarea lucrărilor de închidere a balconului unei locuințe situate la bloc este permisă numai în baza unei autorizații de construire, eliberată de serviciile abilitate ale primăriei. Pentru obținerea autorizației de construire, ca prim pas, trebuie obținut certificatul de urbanism de la primărie. Actele necesare obținerii certificatului de urbanism pentru schimbări de destinație, construire și închidere balcoane, montări firme, amplasare construcții provizorii și panouri publicitare sunt:
- cerere tip;
- plan urbanistic zonal (2 exemplare) (obținut de la Primărie) cu poziționarea imobilului (teren și / sau construcții) de către proiectant;
- plan de situație (2 exemplare) (cadastral, de la A.C., întocmit de proiectant sau cadastrist, după caz), la scara 1:500, 1:1000;
- copie act de propietate și copie certificat de nomenclatură stradală;
- prezentare / simulare foto cu fațada care se modifică;
- documentul de plată a taxei de eliberare a certificatului de urbanism.
   În cazul executării acestor lucrări fără autorizație de construire, Legea 50/1991, modificată și republicată, prevede aplicarea unor sancțiuni cuprinse între 1.000 și 10.000 RON

   În general, balconul joacă un rol foarte important atunci când ne hotărâm să cumpărăm sau să închiriem un apartament, deoarece acest spațiu exterior mic reprezintă un mare plus în serile calde de vară, când vrem să stăm la aer și să ne relaxăm.
   Totuși atunci când plouă este foarte neplăcut, toată apa și frunzele pe care le aduce vântul vor rămâne în balcon, astfel încât oaza noastră de liniște se va transforma într-un haos. Prin urmare nu poate fi vorba de amenajarea lui cu scăunele sau șezlonguri, covoraș sau o măsuță sau de depozitarea diferitor lucruri. Iarna este de asemenea o problemă, deoarece toată zăpada va rămâne în acest spațiu, fiind necesar ca din când în când să avem grijă să scăpăm de ea.
 
   Prin urmare, închiderea balconului ar putea fi o opțiune tentantă, din simplul motiv că astfel obțineți, practic, o cameră în plus. Cu atât mai mult cu cât locuiți într-o garsioneră sau într-un apartament mic. Dar înainte de a lua o astfel de decizie, ar trebui să puneți în balanță avantajele pe care le veți obține cu dezavantajele. Mai jos aveți o scurtă listă a problemelor care pot apărea, astfel încât să le preveniți sau să vi le asumați, în cazul în care decideți că investiția merită.


 
   Indiferent că ne dorim mai mult spațiu (pentru depozitare, pentru plante, pentru extinderea unei încăperi) sau să nu mai plouă în balcon, să nu mai intre praful în casă, să reducem zgomotul care vine de la vecini ori să facem economie de căldură, întotdeauna putem aduna o serie de motive pentru închiderea balconului. Desigur, materialele pe care le veți folosi și metoda de închidere propriu-zisă a unui balcon sau loggie vă va fi recomandată de către specialistul/specialiștii pe care îi veți angaja pentru lucrare. Decizia ține de o serie de factori, în special de destinația spațiului, de tipul de izolare pe care v-o doriți, de existența sau nu a unui calorifer în noua zonă.
   Pe de altă parte, un specialist vă va spune mai puține despre problemele care pot apărea (din moment ce tot sunteți decis să faceți modificări), deși va face tot ce ține de el ca să le țină la distanță.
 
   Condensul. Este unul dintre primele riscuri pe care vi le asumați, mai ales dacă este vorba de un balcon în care nu veți pune calorifer. Fiind vorba de un spațiu neîncălzit, mai ales dacă balconul va avea legătura cu bucătăria ori cu o altă cameră, iar aerisirea acestor spații se face prin deschiderea geamului de la balcon. Cereți specialistului o soluție pentru evitarea scurgerii condensului pe parapet. De asemenea, și uscarea rufelor vă poate pune probleme de acest gen.
 
Aerisire mai dificilă. Camera care dă în balcon va pierde accesul direct la aerisire, ori balcoanele tocmai de aceea există, pentru a crea un spațiu între interior și exterior similar cu cel pe care o curte sau o terasă îl constituie pentru o casă pe pământ. În afară de destinația lor ca spații gen terasă, în care să puteți pune flori sau să amenajați un mic loc de fumat ori un spațiu de depozitare deschis, tot aici uscați și rufele (care au nevoie de vânt, pentru că uscarea lor în interior vă creează întotdeauna probleme, nu doar de condens, ci chiar cu mirosul hainelor).
 
Dificultatea spălării geamurilor apare mai ales dacă închideți un balcon deschis pe trei laturi. Dacă accesul la geamurile de pe fațadă se face ușor, nu la fel stau lucrurile pe părți.
 
Infiltrații, inundații de la balconul de deasupra. Dacă vecinul de deasupra nu are balconul închis, prin placa de beton se pot produce infiltrații de apă. În acest caz va trebui să luați în calcul și hidroizolarea tavanului, nu doar a pereților și ferestrelor.
 
Dificultatea lucrării. Orice s-ar spune, închiderea balconului este o investiție destul de importantă, mai ales că balcoanele prezintă o serie de detalii de structură care nu au fost prevăzute, din construcție, pentru o închidere. De exemplu, poate lipsi parțial plafonul sau acesta poate fi înclinat, făcând dificilă închiderea perfect eremetică cu tâmplărie. Și placa de beton din pardoseală poate fi înclinată sau  parapetul poate avea o formă neregulată, trebuind refăcută sau zidită (ceea ce va mai lua din spațiul interior) etc. Încălzirea, prizele pe care poate vreți să le trageți, placarea pardoselii sau alte lucrări conexe pe care este posibil să le doriți pot crea și ele probleme speciale.
 
Concluzie: Dacă investiți în închiderea balconului, nu vă recomandăm cu nici un chip să faceți rabat de la calitatea lucrării, deoarece cu această zonă a locuinței nu vă permiteți să riscați o termoizolare sau o hidroizolare neadecvată, nici greșeli de execuție. Fiecare eroare se va reflecta în confortul locuinței sau în stilul de viață. Nu uitați să găsiți neaparat o soluție pentru uscarea rufelor (un alt balcon, o uscătorie).
   Dar, dat fiind faptul că un balcon a fost conceput încă din construcție ca un spațiu deschis, vă recomandăm mai degrabă să îl renovați și să optați pentru o semi-închidere a lui, lăsându-i destinația cât mai aproape de cea inițială. Puteți recondiționa parapetul, puteți închide parțial balconul într-o parte și în alta, cu tâmplărie pentru a evita vânturile puternice și pentru a ține ploaia și intemperiile cât de cât sub control.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu