miercuri, 20 martie 2013

Reparații pe care le puteți face și singuri la mașina de spălat

   Dacă o mașină de spălat se strică, de multe ori este nevoie să chemați un instalator sau să o duceți pentru reparații în service. Totuși, există unele defecțiuni pe care le puteți remedia și singuri, fără ajutor specializat. De asemenea, nu vă trebuie cine știe ce unelte sofisticate. Iată care sunt reparațiile pe care le puteți aborda.

 



Nu uitați ca înainte de orice reparație să scoateți mașina din priză și să opriți alimentarea cu apă!



   Dacă apa din mașină dă pe afară și se face o mică baltă în fața mașinii, în timp ce aceasta spală: pot fi mai multe cauze, dar cu siguranță că, dacă mașina pornește, nu este o defecțiune legată de sistemul de închidere a ușii. Dacă mecanismul nu s-ar închide bine, mașina nu ar porni deloc. Există mai multe cauze potențiale:
   - verificați dacă garnitura nu este desprinsă de ușă din cauza unui obiect care s-a prins în aceasta. De asemenea, verificați să nu existe crăpături. Adunarea apei în garnitură este un semn că garnitura are fisuri. Curățați detergentul sau apa rămase în garnitură. Dacă garnitura e uzată, lucru valabil după o utilizare intensă, va trebui înlocuită prin service, pentru că doar acolo puteți găsi garnituri potrivite modelului.
 



 
   - cuva se umple prea mult cu apă, lucru care de asemenea lasă în garnitură, apă cu detergent, după spălare: de vină poate fi înfundarea sistemului de scurgere, pentru că apa e dură sau pentru că ați folosit detergenți neadecvați. Verificați dacă în mașină rămâne apa și după spălare (nu se scurge toată din cuvă), iar dacă așa este, puneți mașina să spele o tură fără haine, folosind în loc de detergent o doză de Calgon sau alt detartrant. Căutați filtrele de scurgere și curățați-le cu detartant, dar nu uitați să aveți grijă să puneți exact la loc toate piesele. De asemenea, este posibil să fie uzată garnitura de la o supapă. În ultimele două cazuri, nu uitați că e recomandată o revizie tehnică a mașinii odată la șase luni. Tot în această situație ați putea verifica furtunul de evacuare să nu fie ștrangulat, obturat, din cauza proastei instalări.
   - dacă scurgerile de apă sunt în spate: furtunul de alimentare cu apă sau cel de scurgere s-a spart, s-a crăpat sau, mai simplu, nu este bine înșurubat. Verificați motivul și dacă e cazul înlocuiți furtunul cu unul nou.
 
   Dacă mașina se clatină prea tare în timpul stoarcerii, înseamnă că este dezechilibrată. Picioarele ei se pot ajusta simplu, aveți nevoie doar de o nivelă cu bula de aer pentru a verifica planeitatea suparafeței mașinii de spălat, iar apoi ridicați sau coborâți piciorul sau picioarele responsabile de instabilitate. Cel mai adesea e posibil ca picioarele să fie egale, dar din cauza unei podele ușor înclinate mașina să nu stea bine. Dacă picioarele nu se pot deșuruba și înșuruba cu mâna liberă, folosiți o cheie franceză. În timp, acest dezechilbru poate duce și la dezechilibrarea tamburului.

 

   Bătăile ritmice ale tamburului, prea zgomotoase, sunt, așa cum ziceam, un semn că mașina este dezechilibrată, așa că ajustați picioarele și în acest caz. De asemenea, zgomotul poate fi și semnalul ca ați uitat să scoateți, la montare, placa și șuruburile cu care a fost fixat pentru a nu se mișca la transport. Verificați și scoateți-o acum, urmărind în manualul de utilizare care sunt pașii. 

   Pentru a folosi cât mai în siguranță mașina de spălat, evitând defecțiunile, nu uitați de următoarele precauții:
   - nu lăsați nimic în buzunarele hainelor pe care le spălați, mai ales bani, obiecte ascuțite etc.
   - folosiți doar detergent automat, cel pentru spălări manuale poate infunda presostatul. Chiar și așa, folosiți un detartrant gen Calgon la fiecare spălare, pentru a evita depunerile care înfundă filtrele.   - la montare, nu uitați să scoateți șuruburile care au stabilizat cuva mașinii la transport.
 
Articol preluat de pe www.spatiulconstruit.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu