În primul rând investiți în bazine strălucitoare, oglinzi deosebite, robinete moderne și dulapuri șic.
Majoritatea băilor unei locuințe (în special cele ale apartamentelor) sunt mici și, dacă sunteți într-adevăr ghinioniști, acestea nu au nici măcar o fereastră. Dar, conform spuselor designilor, există numeroase metode ingenioase de a maximiza spațiul, pentru a obține o baie care să îmbunătățească valoarea unei locuințe. “Renunțați la cadă”, sugerează designerul Hugh Leslie. “Poate sună radical, însă unii oameni tind să renunțe la a face baie în cadă, în dorința de a beneficia de mai mult spațiu. Feriți-vă, însă, de actuala modă a dușurilor circulare - montarea unui cerc într-un pătrat este o operațiune lipsită de sens în majoritatea locuințelor. ”
Există dușuri care folosesc o singură bucată de sticlă, în cazul în care apa se scurge direct prin podea, care pot înlocui cabinele independente, făcând ca o baie mică să pară mult mai încăpătoare. “Băile mici necesită finisaje și culori îndrăznețe. Majoritatea oamenilor cred contrariul și folosesc plăci ceramice sau pereți albi, însă cea mai bună modalitate de a scăpa de sentimentul de înghesuială este aceea de a crea impact și interes”, adaugă Hugh Leslie. Dacă vă doriți neaparat pereți albi, alegeți vopsele sau plăci rezistente, de calitate – și nu faceți niciodată compromisuri în ceea ce privește calitatea manoperei. Denivelările sau liniile reziduale de culoare vor strica aspectul unei băi, cu atât mai mult dacă aceasta este de dimensiuni mici.
Dacă aveți o fereastră sau un bun sistem de aerisire aveți în vedere folosirea tapetului, însă optați pentru un model deschis - ceva care să vă dea sentimentul că priviți dincolo, cum sunt ramificațiile, decât un model mic și intens. Spre deosebire de Leslie, Nina Campbell crede că în băile mici pot fi instalate și căzi: “numai să nu le zidiți. Folosiți, în schimb, căzi fără pereți, de sine stătătoare, ceea ce înseamnă ca puteți vedea toată podeaua, scăpând astfel de sentimentul că sunteți înghesuit.” Schimbarea poate fi incredibilă, mai ales dacă folosiți inserții decorative în interiorul plăcilor de faianță.
Pentru băile lungi și strâmte, designerii sugerează să aduceți peretele mai scurt din fundal înspre interior, prin montarea unor rafturi. Făcând acest lucru în orice cameră lungă, ea va părea mai largă și veți obține atât un efect vizual, cât și spatii de depozitare într-un mod eficient. Băile necesită foarte multe spații de stocare ascunse, pentru diverse poțiuni, creme sau produse cosmetice, esențiale pentru viața modernă, precum și pentru depozitarea obiectelor de zi cu zi, spune Amii Yokouchi, un designer de interior de la Interiors Brahm. Ea sugerează înlocuirea chiuvetelor tradiționale cu lavoare prinse în măsuțe de toalete, prevăzute cu spațiu de stocare în partea de jos. Dulapurile de perete pot fi încastrate și prevăzute cu uși din oglinzi.
Obiectele sanitare compacte sunt ideale pentru băile mici, dar dacă locuința dvs este decorată în stil tradițional, un rezervor suspendat, de modă veche, va funcționa perfect. Mai mult, spațiul aflat de-a lungul peretelui, între toaletă și bazin îl puteți folosi pentru a crea aproximativ 20 cm de dulap. Acesta este un spațiu de stocare incredibil de util, mai degrabă decât un dulap de baie obișnuit.
Efectele vizuale care fac spațiul să pară mai mare includ oglinzile fără rame, perete în perete. Acestea ajută la dublarea spațiului, în timp ce lumina va fi împrăștiată de jur împrejur. De asemenea, oglinzile antice atârnate împreună ca într-un colaj pot avea un efect similar. Combinația alb-negru merge foarte bine în băile mici. Designerul Lesley Taylor este de părere că în astfel de spații este indicat să folosiți suprafețele lucioase: mozaic de sticlă, de exemplu, care ajută la împrăștierea luminii în jurul camerei și crearea unui sentiment de deschidere. Nu vă temeți să folosiți plăcile mari. Foarte mult timp s-a crezut că în băile mici acestea nu-și au locul, însă, în realitate, plăcile mari necesită mai puțină chituire; prin urmare liniile sunt mai puțin întrerupte, iar efectul este de lărgire a spațiului.
În privința plăcilor ceramice aveți în verede folosirea aceluiași tip atât pentru pereți cât și pentru podea, ceea ce va face ca suprafata să pară mai mare.
În privința plăcilor ceramice aveți în verede folosirea aceluiași tip atât pentru pereți cât și pentru podea, ceea ce va face ca suprafata să pară mai mare.
Iluminatul joacă și el un rol esențial în crearea unui efect vizual. Camerele sau colțurile întunecate fac spațiul să pară mai mic. Folosirea spoturilor cu reostat reprezintă o modalitate simplă și ieftină de a adăuga lumina într-o încăpere și, implicit, iluzia unui spațiu mai mare. Aveți în vedere și luminile de perete, de o parte și de alta a oglinzii. Dacă nu există spațiu suficient pentru a face acest lucru, achiziționați o oglindă iluminată. O altă idee este aceea de a folosi două lămpi suspendate de o parte și de alta a chiuvetei sau lavoarului. Accentuați orice nișă cu lumini acolo unde este posibil și adăugați puțină lumină și la nivelul podelei.
Articol preluat de pe www.incasa.ro
Un articol util. Multumesc. Nu am o baie foarte mica insa informatiile de mai sus ma vor ajuta sa transform baia intr-un loc foarte placut pentru petrecerea celor 30 minute in fiecare dimineata, primul loc in care intri dealtfel in fiecare dimineata si unde e de preferat sa ai o ambianta placuta si potrivita personalitatii si stilului de viata
RăspundețiȘtergereMulțumesc pentru apreciere. Eu personal sunt în amenajări cu apartamentul și caut informații utile privind amenajarea, eficientizarea, designul spațiului locativ, iar informațiile care mă ajută cu adevărat le împart cu restul celor care caută informații. Sper ca în viitor să postez ceva mai des și mai variat.
RăspundețiȘtergere