Câteva lucruri despre mucegai
- are nevoie de umezeală pentru a se dezvolta
- nu apare pe materiale uscate/cu grad mic de umiditate
- dacă se dezvoltă în interiorul casei, poate deveni dăunător ocupanților
- trebuie identificat și îndepărtat
Mucegaiul este format din fungi microscopici – un grup de organisme care include ciupercile și drojdia. Fungii sunt perfect adaptați pentru a crește și a se înmulți rapid, iar în cursul acestui proces produc spori și miceliu. Sporii apar în urma reproducerii miceliului, pot călători pe calea aerului distanțe foarte lungi și stau la baza dezvoltării următoarelor generații de mucegai/ciuperci.
Vă întâlniți cu mucegaiul zi de zi: mâncarea se strică din cauza lui, frunzele și lemnul lăsate direct pe solul umed putrezesc datorită lui, apare pe marginea ferestrelor când sunt diferențe mari de umiditate și temperatură între interior și exterior, hârtia și țesăturile depozitate în locuri umede capătă un miros urât tot din cauza lui.
Există însă și mucegai bun: penicilina se obține dintr-un anume fel de mucegai bun iar anumite mâncăruri și băuturi își obțin aroma specifică datorită unor mucegaiuri. Mucegaiurile bune sunt cultivate și înmulțite în medii controlate pentru a nu fi contaminate cu alte organisme.
Mucegaiurile devin greu de suportat atunci când se devoltă în locuri în care nu le dorim – mai ales în casele noastre.
Ce face mucegaiul să apară?
Mucegaiul apare și se dezvoltă dacă îl hrănim cu umezeală și nutrimete organice pe care nu le ținem sub control. Dacă menținem lucrurile curate și uscate, mucegaiul nu se va dezvolta.
Nivelurile ridicate de umiditate din casă pot fi rezultatul umezelii ce pătrunde din exterior prin pardoseli, pereți, ferestre defecte sau acoperiș. Umiditatea poate proveni însă și de la țevile care picură, de la folosirea dușului/căzii de baie perioade prelungite, de la rufele care se usucă în spații închise și de la gătit.
Apa pătrunde într-o clădire din exterior atunci când hidroizolația este deficitară sau când sunt probleme de structură. Umiditatea/apa se menține într-o clădire atunci când aceasta este insuficient ventilată/aerisită.
În condiții propice, fiecare tip de material dezvoltă un alt tip de mucegai.
Semne că mucegaiul este prezent.
Decolorarea este un semn al prezenței mucegaiului. Nu însă și decolorarea care se produce datorită pătrunderii soarelui prin fereastră. Pe de altă parte, mucegaiul poate fi de mai multe culori: negru, alb, roșu, portocaliu, galben, albastru sau violet. Puneți o picătură de înălbitor pe zona colorată: dacă pata își schimbă culoarea sau dispare cu totul este vorba despre mucegai și trebuie căutate pete similare și curățate temeinic.
Mirosul: câteodată mucegaiul se află în locuri care nu sunt vizibile cu ochiul liber. Mirosul specific umezelii sau un miros de pământ indică prezența mucegaiului ce trebuie căutat și îndepărtat.
Impactul asupra sănătății
Numeroase studii apărute recent au arătat o legătură strânsă între expunerea oamenilor la mucegai și îmbolnăvirile la nivelul căilor respiratorii. Sporii de mucegai sunt inhalați cu aer și crează reacții alergice și iritații la nivelul căilor respiratorii.
Încă nu se știe exact concentrația de spori în aerul inhalat peste care apar aceste efecte negative asupra sănătății, dar în principiu se crede că și cele mai mici concentrații sunt capabile să declanșeze reacții alergice la persoanele sensibile.
Cum îndepărtăm mucegaiul
Apariția mucegaiului pe un perete sau pe o suprafață constructivă înseamnă că umiditatea din spațiul adiacent este ridicată. De obicei, e vorba de o problemă care a acționat de ceva timp într-o manieră mai puțin vizibilă, așa că nu doar îndepărtarea mucegaiului este importantă, ci mai ales să determinați cauza apariției acestuia, în așa fel încât problema să nu se mai repete.
Apariția mucegaiului este o problemă ce afectează numeroase locuințe. Află câteva metode de a scăpa de acesta.
Curățirea petelor mici de mucegai (sub 1 metru pătrat)
Suprafețele care se pretează la spălare, precum gresia și faianța le curățati cu un detergent normal , apoi îndepărtați detergentul cu o cârpă umedă și uscați rapid suprafața curățată astfel.
Suprafețele văruite sau gips cartonul curățați-le cu o cârpă uscată înmuiată în puțin bicarbonat sau detergent. Evitați să udați suprafața prea tare. Dacă după acest tip de curățare mucegaiul revine, înseamnă că problema este mult mai profundă și sursa umezelii nu a fost îndepărtată.
Curățirea petelor medii de mucegai (între 1 și 3 metri pătrțti) – se face la fel ca cea a suprafețelor mici, dar apelați la un profesionsit dacă mucegaiul a atacat materialul de suport în profunzime sau revine după curățire.
Dacă mucegaiul este foarte extins (mai mult de 3 mp) sau este foarte persistent și a atacat și straturile profunde ale pereților/tâmplăriei, este nevoie de intervenția inclusiv a unor profesioniștiîin construcții/amenaăari, pentru că s-ar putea să fie necesar să decopertați tot peretele și chiar să schimbați elemente afectate de umezeala din structura acestuia.
La curățarea pereților înălbitorul de rufe nu este recomandat! Prezența materiei organice, pH-ul apei și materialul pe care se află mucegaiul afectează serios capacitatea înălbitorului de a dezinfecta corect. Alte motive serioase pentru a nu apela la înălbitorul de rufe sunt vaporii eliminați în timpul folosirii, care irită căile respiratorii.
Curățarea de mucegai a suprafețelor de lemn
Aspirați suprafețele de lemn și apoi curățati cu soluție de detergent și apă. Ștergeți cu cârpa uscată. Dacă mucegaiul nu dispare prin spălare, încercați sa-l îndepărtați cu șmirghelul sau cu mașina de șlefuit cu bandă continuă. Dacă procedând astfel constatați că revine în timp și s-a infiltrat adânc în lemn, luați în considerare înlocuirea piesei de lemn afectate.
Curățarea de mucegai a suprafețelor de ciment
Aspirați suprafața și curățați-o apoi cu detergent și apă. Dacă problema persistă repetați curățarea, dar de această dată cu fosfat trisodic. Când îl utilizați aveți grijă să vă protejați pielea și ochii, pentru că este coroziv. Pentru ca să fie eficientă soluția trebuie să fie făcută astfel: o cană de fosfat trisodic la 8 litri de apă caldă, amestecate bine. Împrăștiați soluția obținută peste toată suprafața de ciment și lăsați-o să acționeze cam 15 minute, după care clătiți cu apă și lăsați să se usuce.
Curățarea de mucegai a suprafețelor de gips-carton
Pe suprafețele de gips carton apare mucegaiul atunci când sunt udate în mod repetat sau când nu se usucă suficient de repede. Nu este recomandat să curățați aceste suprafețe cu apă cu detergent, pentru că această procedură adaugă umezeală zonei și provoacă mai mult rău. Dacă mucegaiul este localizat doar la suprafața foii de gips carton, se îndepărtează ușor cu ajutorul aspiratorului și al cârpei umede/uscate înmuiate în bicarbonat de sodiu.
Dacă mucegaiul a pătruns mai adânc în placa de gips carton , va trebui să înlocuiți bucata de placă afectată. Tăiați gips cartonul cu un cutter astfel încât suprafața îndepărtată să cuprindă toată pata de mucegai și să ajungeți pănă unde dați de structura metalică de care este prins gips-cartonul. Bucata nouă de gips-carton se va prinde astfel de structura metalică descoperită. Verificați și dedesuptul plăcii, pentru a determica sursa de umezeală și a o repara.
Curățarea mucegaiului care provine din afara locuinței
Dacă umezeala pătrude în apartament prin pereți/tavan/podea insuficient hidroizolați, rezolvați mai întâi problema din afara locuinței pentru a putea scăpa eficient de mucegaiul din interior.
Protejați-vă!
Dacă vă ocupați dvs personal de îndepărtarea petelor de mucegai, aveți grijă să vă protejați cu:
- ochelari de protecție
- mască pentru gură și nas
- mănuși de menaj din cauciuc .
De asemenea, nu lăsați să stea lângă dvs copii mici, bătrâni, femei gravide, persoane cu boli/sensibilități respiratorii.
Când trebuie să apelăm la profesioniști?
- Când aria pe care este prezent mucegaiul este extinsă
- Când chiar dacă aria este mică, mucegaiul persistă în ciuda curățirilor repetate
- Când este foarte multă umezeală în casă în general
- Când un membru al familie dvs pare să aibă anumite probleme respiratorii numai în casă.
Masuri de prevenire a aparitiei mucegaiului in casa
Aruncati toate materialele afectate de mucegai/umezeala care nu va mai
trebuie
Materialele umede/ude, precum saltele, paturi, carpete,
canapele, perdele, covoare, etc, trebuie aruncate sau, daca conditiile o permit,
trebuie spalate si uscate foarte bine.
Aspirati
Aspirarea cu regularitate si cu un aspirator
puternic asigura indepartarea unei mari cantitati de spori de mucegai din casa,
cel putin de pe suprafetele plane: pardoseli, scaune, canapele, paturi,
rafturi.
Mentineti un nivel optim de umiditate in
casa, prin:
- Intretinerea/repararea corespunzatoare a robinetelor
/tevilor
- Depozitarea in casa a cator mai putine materiale pe care nu le
folositi in mod frecvent
- Curatati si aspirati casa cu regularitate
-
Reduceti activitatile care implica consumul de apa in exces
Uscati si curatati zonele umede
Monitorizati umiditatea aerului
cu ajutorulunui higrometru, daca este necesar. Aerisiti camerele si uscati
zonele umede cu regularitate. Utilizati un dezumidificatir portabil, daca este
necesar. Nu lasati materialele textile, mobilierul sau covoarele sau atinga
pereti afectati de umezeala.
Izolati
mucegaiul
Daca mucegaiul este prezent numai intr-o anumita
zona, izolati-o pe cat posibil de restul casei, pana ce il curatati.
Curatati mucegaiul – prin metodele de le punctul 5.
Apelati la profesionisti daca problemele persista. Poate fi o
problema a instalatiilor, una de hidroizolatie sau una de structura, iar in
aceste cazuri este indicat sa apelati la specialisti.
Cum să vă asigurați casa împotriva mucegaiului
Pardoseala și subsolul:
- Reduceți la minimum lucrurile depozitate
- Aruncați lucrurile stricate
- Eliberați canalele de pătrundere a aerului curat în casă.
- Folosiți-vă de lunile calde pentru a usca foarte bine toate încăperile în mod natural.
- Aveți grijă ca fosa septică din baie să fie tot timpul plină cu apă proaspătă
- Nu depozitați apa în recipiente fără capac
- Curățați sau schimbați cu regularitate filtrele hotei de la bucătărie
- Dacă observați pete de umezeală pe pereți, ferestre sau oglinzi, îndepărtați-le imediat cu cârpe uscate
Zonele de
spălare și uscare a rufelor
- Zonele de spălare și uscare a rufelor trebuie sa fie bine aerisite penru a permite vaporilor de apă să iasă din casă
- Nu uscați rufele în interiorul casei, în zone fără aerisire
- Uscați mașina de spălat după utilizare
Băile
- Verificați dacă ventilatorul de la baie scoate aerul din încăpere (cu ajutorul unei foi de hârtie lipite de grilajul acestuia verificați sensul de circulație al aerului)
- Ventilatorul trebuie să fie pornit ori de câte ori folosiți cada sau dușul și trebuie menținut pornit câteva minute după ce ați terminat aceste activități
- Faceți băi și dușuri scurte
- Uscați pereții dușului sau pe cei din jurul căzii după ce ați terminat baia
- Nu puneți covoare pe jos în baie
- Verificați și reparați robinetele/dușul
- Verificați și curățați regulat scurgerile de la duș/cadă/chiuvetă. Curățarea se poate face cu ajutorul oțetului și bicarbonatului de soda turnate în scurgere. După ce acționează cam jumătate de oră, se clătește bine cu apă rece. Dacă scurgerea este încă blocată, puteți folosi o sârmă cu capătul îndoit pentru a desfunda cada sau scurgerea cabinei de duș și metodele prezentate aici pentru desfundarea chiuvetei.
Bucătăria
- Folosiți hota de deasupra aragazului atunci când gătiți
- Când fierbeți mâncarea – evitați cât mai mult fierberea fără capac
- Mențineți scurgerile de la chiuvetă în bună stare – ca și în cazul băii.
- Nu uitați să curățați vasul de colectare a umezelii din spatele frigiderului, atunci când îl curățați în interior și să aspirați spatele acestuia de praf
- Verificați cu regularitate țevile aferente chiuvetei pentru prevenirea scurgerilor
- Duceți gunoiul zilnic – mai ales dacă este vorba despre resturi alimentare.
Camerele
de locuit
- Scăpați de lucrurile vechi
- Menținerea dulapurilor și încăperilor curate și ordonate ajută la circulația aerului în toate ungherele și restrânge ariile în care se poate forma mucegai
Alte părți
ale casei
- Măsurați umiditatea relativă din casa dvs cu ajutorul unui higrometru. Dacă este mai mare decât normal, puteți folosi un dezumidificator portabil pentru a o îndepărta. Umiditatea normală într-o locuință trebuie să fie între 40-45% (iarna) și 60% (vara). Folosiți dezumidificatoare în timpul verii și umidificatoare în timpul iernii (când aerul se usucă excesiv din cauza încălzirii artificiale a casei) pentru a regla nivelurile de umiditate și temperatură. Umiditatea prea mare sau prea mică cauzează probleme respiratorii și este purtătoare de agenți dăunători – în special umiditatea mare.
- Când familia și prietenii vin în vizită, mai ales dacă afară plouă sau este zăpadă, cereți-le să se descalțe
- Aspirați cât mai des
- După aspirare ștergeți pardoselile cu mopul umed
- Nu aduceți în casă lucruri despre care știți că provin din locuri umede sau miros a umezeală sau mucegai
- Verificați ghivecele plantelor – pământul umed favorizează dezvoltarea mucegaiului
- Nu depozitați lucruri pe care nu le mai folosiți, precum ziare, textile, mobilier, deoarece toate acestea atrag praful și umezeala și le mențin, favorizând apariția mucegaiului și altor probleme.
Exteriorul cladirii
- Verificați starea pereților exteriori și a acoperișului imobilului
- Verificați dacă coloanele pluviale și streșinile clădirii canalizează apa corect, îndepărtând-o de clădire și nu sunt sparte.
- Anunțați administratorul clădirii imediat ce sesizați o problemă gravă sau apelați la specialiști, dacă dvs sunteți proprietarul.
Sfaturi băbești pentru a scoate petele de mucegai.
- dacă sunt pete proaspete se freacă cu lapte bătut
- dacă sunt pete mai vechi se freacă cu zeamă fiartă de lamăie
- cele foarte rezistente se freacă cu o soluție obținută din: 500 ml de apă caldă, în care se adaugă 1 lingură de amidon, 1 lingură de sare, zeama de la o lămâie și o lingură de săpun ras; se limpezește în 2-3 ape și se usucă.
Acest articol a fost preluat de pe www.sporulcasei.ro
Nu am mucegai dar am vrut sa ma documentez
RăspundețiȘtergere