Montarea unei centrale termice de apartament se dovedește, în din ce în ce mai multe cazuri, o alegere inspirată pentru locatarii blocurilor noi sau vechi. Ce ne oferă și care sunt avantajele montării unei centrale termice? În primul rând flexibilitatea. Am plecat în vacanță, am închis centrala și nu mai plătim facturi inutile. Este prea cald sau prea rece? Nimic mai simplu se reglează centrala (fie manual, fie prin intermediul cronotermostatului). În privința prețului - plătim numai ce consumăm.
Alegerea și instalarea centralei
Randamentul și eficiența încălzirii depinde de centrala termică folosită, cât și de proiectarea corectă, de dimensionarea instalației de încălzire, de tipul acesteia și de randamentul elementelor componente.
O parte din puterea centralei e utilizată la producerea apei calde menajere. În funcție de numărul de persoane și de regimul lor de viață, devine necesară asigurarea unui debit minim de 11l/min (un robinet de 3l/min și un duș de 8l/min). O centrală de 31kw poate să deservească concomitent, fără probleme, 3 consumatori mari de apă caldă menajeră unde pot apărea solicitări simultane de apă caldă atât în bucătărie, cât și în două băi, motiv pentru care aceste centrale sunt recomandate apartamentelor sau vilelor mari, ăn care locuiesc 4-5 persoane.
Un factor important este amplasarea centralei termice. Tinând cont de locația racordului la rețeaua de distribuție a gazelor, de reteaua de apă rece, de rețeaua de curent electri și, nu în ultimul rând, de alternativele în evacuarea gazelor arse și aspirarea aerului proaspăt necesar arderii. Pentru că de la centrală se fac racordurile atât la sistemul de încălzire, cât și la rețeaua de apă caldă, în mod tradițional, amplasarea centralelor termice murale se face în bucătărie, într-o debara apropiată de bucătărie sau într-un balcon închis, spații ce asigură acces la toate racordurile și facilitățile necesare funcționării corecte a centralei.
Instalațiile conexe centralei
Pentru instalațiile noi, traseele de distribuire a agentului termic către calorifere și cele ale apei calde menajere, către robineții din bucătărie, baie și wc-ul de serviciu, se execută în marea lor majoritate din țevi de cupru sau pexal.
Datorită vechimii instalațiiloe și agentului termic folosit anterior, la instalarea unei centrale termice în apartament, se recomandă înlocuirea vechilor calorifere cu unele noi. În acest fel, chiar dacă investiția inițială crește, aveți siguranța cănu există pericolul de a introduce în noua centrală depunerile din vechile calorifere. Gama variată de calorifere existentă, vă oferă posibilitatea de a alege caloriferele ce se potrivesc mai bine necesităților dvs. Se recomandă echiparea fiecărui calorifer cu robineți termostatați și aerisitoare automate, aceasta mărind gradul de confort prin asigurarea temperaturii dorite și reducerea costurilor de exploatare.
La alegerea caloriferelor se va ține cont de următoarele aspecte:
- caloriferele din oțel au cel mai bun raport putere termică/preț dintre toate categoriile, au inerție termică scăzută și distribuie căldura în camere într-un timp foarte scurt.
- caloriferele din aluminiu au cel mai bun randament termic în instalațiile cu centrale termice murale și au o durată de funcționare, la aceeași parametri, mult mărită.
Se recomandă montarea de sisteme de filtrare în instalație, care să protejeze de eventualele reziduuri și impurități atât în instalație, cât și centrala termică. De asemenea este indicată montarea unui filtru decantor mecanic, de tip ”Y”, pe circuitul de retur al instalației de încălzire inainte de intrarea în centrala termică. Pe ciurcuitul de alimentare cu apa rece a centralei, se recomandă instalarea unui filtru de tip ”Y”, urmat de un filtru de dedurizare a apei pe baza de polifosfați. În acest fel vă protejați centrala termică și, implicit instalațiile sanitare (bateriile de robineți) de efectul depunerilor de calcar și vă asigurați calitatea dorită a apei potabile.
Pentru a putea izola, în caz de avarie, anumite trasee și pentru apermite o intervenție rapidă asupra centralei termice în timpul reviziilor se recomandă montarea de robineți de siguranță pe toate circuitele.
La prima punere în funcțiune a centralei vă recomandăm umplerea și golirea circuitului de încălzire de câteva ori, pentru eliminarea eventualelor impurități, uleiuri sau depuneri datorate procesului de fabricație al țevilor sau al caloriferelor.
Alegerea centralei termice
Centralele termice murale sunt in general alimentate cu gaz metan. Racordarea centralei se face la o instalație individuală de alimentare cu gaz metan (contorizată individual), situație în care este necesară încheierea unui contract între consumator și distribuitorul de gaz. Acest contract trebuie să prevadă atât numărul consumatorilor casnici (inclusiv centrala termică), cât și consumul estimat de gaz pentru locuința (cota de gaz). În cazul în care această etapă a fost parcursă, nu există impedimente în racordarea centralei dumneavoastră la rețeaua de gaze.
Este recomandată montarea unui regulator de presiune la racordul de la rețeaua de gaze. Acesta atenuează variațiile de presiune (creșteri și scăderi) din rețeaua de distribuție și asigură funcționarea în regim optim a centralei, eliminând riscul de oprire de siguranță a centralei.
Pentru localitățile ce nu au rețea de gaze, există și posibilitatea alimentării centralelor cu GPL (gaz petrolier lichefiat - clasica butelie). În acest caz, fie se achiziționează o centrală prevăzută pentru funcționarea cu acest tip de gaz, fie se apelează la firma instalatoare pentru a face modificările necesare astfel încât centrala să funcționeze pe acest tip de gaz.
Punerea în funcțiune a centralei termice este o operațiune efectuată gratuit, întotdeauna de personal specializat și autorizat ISCIR. Această operațiune presupune verificarea întregii instalații: proiectare, amplasament, montaj și racordul corect, în conformitate cu normele legale în vigoare. După această fază are loc verificare primei aprinderi (verificare ”la cald”), măsurarea parametrilor de alimentare cu gaze și apă, precum și analiza parametrilor de funcționare: verificarea presiunilor în ciurcuite, analiza arderii și a componentei gazelor arse, verificarea elementelor de siguranță a centralei.
În cazul funcționării în parametri, are loc autorizarea funcționării centralei. Aceasta presupune și validarea garanției centralei. Se recomandă tratarea cu deosebită atenție a acestui proces, care odată finalizat va conferă siguranța că nu pot apărea riscuri pentru locuință și persoanele din locuință pe perioada exploatării centralei.
Funcționarea centralei termice fără a parcurge etapa descrisă mai sus, duce la pierderea garanției și mai ales la acceptarea de riscuri grave în exploatare.
În conformitate cu legislația în vigoare, utilizatorul trebuie să solicite efectuarea (contra cost) unei revizii anuale, urmată eventual de corectarea, reglarea sau înlocuirea elementelor de funcționare necorespunzătoare. De regulă, garanția se poate anula și în cazul în care nu se efectuează reviziile anuale.
Alegerea și instalarea centralei
Randamentul și eficiența încălzirii depinde de centrala termică folosită, cât și de proiectarea corectă, de dimensionarea instalației de încălzire, de tipul acesteia și de randamentul elementelor componente.
Tipuri de centrale termice:
Centrale termice cu tiraj natural - acest tip de centrală termică preia aerul necesar arderii gazelor naturale din încăperea în care este montată centrala termică. Evacuarea gazelor arse, se face printr-un coș de evacuare care trebuie scos în afara locuinței. Cu toate că această centrală este mai ieftină față de alte tipuri, instalarea ei este interzisă în cazul apartamentelor la bloc.
Centrale termice cu tiraj forțat - pentru a-și procura aerul necesar procesului de ardere, aceste centrale preiau aerul din afara locuinței, printr-un kit de alimentare cu aer. Acest lucru oferă avantajul montării în încăperi mici, cum ar fi debaraua din bucătarie. Pentru evacuarea gazelor arse, este folosit același kit de alimentare cu aer, care are o structură tubulară. Conform noilor reglementări mai este necesar o gură de aerisire de 10x10cm(care se dă lângă gaura pentru kit-ul de evacuare) și o gaură de "alimentare" undeva la nivelul planșeului (pentru a permite intrarea de aer proaspăt în încăpere).
Centrale termice cu tiraj forțat în condensație - acestea sunt cele mai scumpe dar și cele mai eficiente centrale. Principiul de funcționare este același cu cel al centralelor cu tiraj forțat, îmbunătățit printr-un sistem de recuperare a căldurii degajate pe kit-ul de evacuare. Acest mecanisc refolosește căldura emanată de gazele arse pentru încălzirea apei.
Centralele termice murale de 24kw, 28kw sau 31kw sunt dimensionate să asigure încălzirea unor suprafețe de 200-290m² (cu o înălțime medie a locuințeide 2,4m). Pentru comparație : un apartament de 4 camere are, de obicei, o suprafață desfășurată între 100 și 130m² .Centrale termice cu tiraj forțat în condensație - acestea sunt cele mai scumpe dar și cele mai eficiente centrale. Principiul de funcționare este același cu cel al centralelor cu tiraj forțat, îmbunătățit printr-un sistem de recuperare a căldurii degajate pe kit-ul de evacuare. Acest mecanisc refolosește căldura emanată de gazele arse pentru încălzirea apei.
O parte din puterea centralei e utilizată la producerea apei calde menajere. În funcție de numărul de persoane și de regimul lor de viață, devine necesară asigurarea unui debit minim de 11l/min (un robinet de 3l/min și un duș de 8l/min). O centrală de 31kw poate să deservească concomitent, fără probleme, 3 consumatori mari de apă caldă menajeră unde pot apărea solicitări simultane de apă caldă atât în bucătărie, cât și în două băi, motiv pentru care aceste centrale sunt recomandate apartamentelor sau vilelor mari, ăn care locuiesc 4-5 persoane.
Un factor important este amplasarea centralei termice. Tinând cont de locația racordului la rețeaua de distribuție a gazelor, de reteaua de apă rece, de rețeaua de curent electri și, nu în ultimul rând, de alternativele în evacuarea gazelor arse și aspirarea aerului proaspăt necesar arderii. Pentru că de la centrală se fac racordurile atât la sistemul de încălzire, cât și la rețeaua de apă caldă, în mod tradițional, amplasarea centralelor termice murale se face în bucătărie, într-o debara apropiată de bucătărie sau într-un balcon închis, spații ce asigură acces la toate racordurile și facilitățile necesare funcționării corecte a centralei.
Instalațiile conexe centralei
Pentru instalațiile noi, traseele de distribuire a agentului termic către calorifere și cele ale apei calde menajere, către robineții din bucătărie, baie și wc-ul de serviciu, se execută în marea lor majoritate din țevi de cupru sau pexal.
Datorită vechimii instalațiiloe și agentului termic folosit anterior, la instalarea unei centrale termice în apartament, se recomandă înlocuirea vechilor calorifere cu unele noi. În acest fel, chiar dacă investiția inițială crește, aveți siguranța cănu există pericolul de a introduce în noua centrală depunerile din vechile calorifere. Gama variată de calorifere existentă, vă oferă posibilitatea de a alege caloriferele ce se potrivesc mai bine necesităților dvs. Se recomandă echiparea fiecărui calorifer cu robineți termostatați și aerisitoare automate, aceasta mărind gradul de confort prin asigurarea temperaturii dorite și reducerea costurilor de exploatare.
La alegerea caloriferelor se va ține cont de următoarele aspecte:
- caloriferele din oțel au cel mai bun raport putere termică/preț dintre toate categoriile, au inerție termică scăzută și distribuie căldura în camere într-un timp foarte scurt.
- caloriferele din aluminiu au cel mai bun randament termic în instalațiile cu centrale termice murale și au o durată de funcționare, la aceeași parametri, mult mărită.
Se recomandă montarea de sisteme de filtrare în instalație, care să protejeze de eventualele reziduuri și impurități atât în instalație, cât și centrala termică. De asemenea este indicată montarea unui filtru decantor mecanic, de tip ”Y”, pe circuitul de retur al instalației de încălzire inainte de intrarea în centrala termică. Pe ciurcuitul de alimentare cu apa rece a centralei, se recomandă instalarea unui filtru de tip ”Y”, urmat de un filtru de dedurizare a apei pe baza de polifosfați. În acest fel vă protejați centrala termică și, implicit instalațiile sanitare (bateriile de robineți) de efectul depunerilor de calcar și vă asigurați calitatea dorită a apei potabile.
Pentru a putea izola, în caz de avarie, anumite trasee și pentru apermite o intervenție rapidă asupra centralei termice în timpul reviziilor se recomandă montarea de robineți de siguranță pe toate circuitele.
La prima punere în funcțiune a centralei vă recomandăm umplerea și golirea circuitului de încălzire de câteva ori, pentru eliminarea eventualelor impurități, uleiuri sau depuneri datorate procesului de fabricație al țevilor sau al caloriferelor.
Alegerea centralei termice
Centralele termice murale sunt in general alimentate cu gaz metan. Racordarea centralei se face la o instalație individuală de alimentare cu gaz metan (contorizată individual), situație în care este necesară încheierea unui contract între consumator și distribuitorul de gaz. Acest contract trebuie să prevadă atât numărul consumatorilor casnici (inclusiv centrala termică), cât și consumul estimat de gaz pentru locuința (cota de gaz). În cazul în care această etapă a fost parcursă, nu există impedimente în racordarea centralei dumneavoastră la rețeaua de gaze.
Este recomandată montarea unui regulator de presiune la racordul de la rețeaua de gaze. Acesta atenuează variațiile de presiune (creșteri și scăderi) din rețeaua de distribuție și asigură funcționarea în regim optim a centralei, eliminând riscul de oprire de siguranță a centralei.
Pentru localitățile ce nu au rețea de gaze, există și posibilitatea alimentării centralelor cu GPL (gaz petrolier lichefiat - clasica butelie). În acest caz, fie se achiziționează o centrală prevăzută pentru funcționarea cu acest tip de gaz, fie se apelează la firma instalatoare pentru a face modificările necesare astfel încât centrala să funcționeze pe acest tip de gaz.
Punerea în funcțiune a centralei termice este o operațiune efectuată gratuit, întotdeauna de personal specializat și autorizat ISCIR. Această operațiune presupune verificarea întregii instalații: proiectare, amplasament, montaj și racordul corect, în conformitate cu normele legale în vigoare. După această fază are loc verificare primei aprinderi (verificare ”la cald”), măsurarea parametrilor de alimentare cu gaze și apă, precum și analiza parametrilor de funcționare: verificarea presiunilor în ciurcuite, analiza arderii și a componentei gazelor arse, verificarea elementelor de siguranță a centralei.
În cazul funcționării în parametri, are loc autorizarea funcționării centralei. Aceasta presupune și validarea garanției centralei. Se recomandă tratarea cu deosebită atenție a acestui proces, care odată finalizat va conferă siguranța că nu pot apărea riscuri pentru locuință și persoanele din locuință pe perioada exploatării centralei.
Funcționarea centralei termice fără a parcurge etapa descrisă mai sus, duce la pierderea garanției și mai ales la acceptarea de riscuri grave în exploatare.
În conformitate cu legislația în vigoare, utilizatorul trebuie să solicite efectuarea (contra cost) unei revizii anuale, urmată eventual de corectarea, reglarea sau înlocuirea elementelor de funcționare necorespunzătoare. De regulă, garanția se poate anula și în cazul în care nu se efectuează reviziile anuale.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu