luni, 7 mai 2012

Montare tapet

Alegerea și montarea tapetului.

   Dacă în camere există grinzi (de rezistență sau nu), încercați să le puneți în evidență aplicând pe suprafața lor tapet într-o altă nuanță, derivată a culorii folosite în restul camarei, mai închisă sau mai deschisă.
   În încăperile dinspre nord nu este indicat să folosiți verdele, ci nuanțe calde: bej, galben, portocaliu etc. Verdele este potrivit pentru camerele cu orientare spre vest. La fel ca în cazul unei zugrăveli, culorile deschise creează senzația de spațiozitate și invers în cazul culorilor inchise.
   În camerele copiilor sunt recomandate culorile vii, vesele, care sunt adecvate temperamentului lor, în dormitorul bunicilor – nuanțe mai pale, iar în dormitorul matrimonial - un bleu odihnitor sau, dacă spațiul permite, roșu - este mai "greu",
dar extrem de elegant. Efectul unei culori prea monotone poate fi diminuat aplicând fâșii de tapet de altă culoare. Dacă vreți, într-adevăr, să fiți în pas cu ultima tendință a modei, aplicați tapet care imită zidăria roșie (cărămidă netencuită) în holul de la intrare, însă, un astfel de model este extrem de potrivit și în balcon - mai ales când este plin cu ghivece cu flori.

Montajele de tapet sunt împărțite în două mari categorii: montajul tapetului din pvc și montajul tapetului decorativ, fiecare având particularitățile sale. Se optează pentru un anumit tip de tapet și în funcție de tipul pardoselii din  încăpere.

    Montaj tapet din PVC (vinilin) - se folosesc unelte și aparatură similară cu aceelea de la montajul de pardoseli din PVC, dar cu puteri și intensități mult mai scăzute. Montajul de tapet din pvc se aseamănă  cu montajul de covor pvc.
   Tapetul din pvc se termosudează la îmbinări. Acest gen de acoperitor de pereți se utilizează cu precădere în spațiile unde este montat și covorul pvc.
    Montate împreună, covorul și tapetul PVC realizează o  încăpere perfect hidroizolată, care permite diverse activități ce necesită  folosirea apei.
   Tapetele din vinilin sunt cele mai recomandate pentru zonele cu trafic intens, cum ar fi vestibulul sau bucătăria.
   Montaj tapet decorativ - necesită o suprafață  perfect dreaptă, netedă și foarte bine șlefuită. Primul pas, este realizarea acestui tip de suprafață.
   Trebuie sa stiti ca tapetul cu model floral este mai usor de asortat, cel din foite de metal sau din rafie este mai delicat si mai greu de curatat: de aceea, este indicat sa nu il asezati in zone foarte expuse.

   Tapetul din fibre naturale are o textură foarte simplă, dar totodată foarte plăcută ochiului. Putem folosi cu succes tapete din fire de mătase, de rafie sau ierburi uscate. Tapetele din plută sunt indicate în camera copiilor, mai ales pentru agățatul posterelor, protejând astfel pereții. Totodată, trebuie să fim atenti la faptul că fibrele naturale nu pot fi combinate între ele. Înainte de a cumpara întreaga rolă de tapet, e bine să luați o mostră mai mare. Prindeți-o de peretele camerei și studiați-o atât în lumină naturală, cât și artificială. Înainte de a cumpăra, măsurați dimensiunile pereților, de la tavan și pînă la podea, și adăugați 100 mm la fiecare bucată (rezervele de la tavan și pardoseală). În general, o rolă are dimensiunile de 0,52x10 m. În medie, pentru o cameră ai cărei pereți au înălțimea de 2,40 m veți avea nevoie de patru-cinci role de tapet, în funcție de modelul acestuia. De exemplu, dacă este vorba despre cercuri, buchețele de flori etc., care trebuie să formeze un întreg, pot să intre mai multe role.
   O dată alegerea făcută, primul lucru pe care trebuie să îl faceți înainte de a așeza tapetul este să degresați suprafața peretelui și să înlăturați straturile anterioare. Dacă încăperile au fost zugrăvite cu humă, trebuie să înlăturați orice urmă a acesteia: umeziți pereții cu o soluție de apă caldă și săpun și răzuiți cu un șpaclu lat. Acest lucru va asigura o suprafață pe care adezivul pentru tapet se va distribui uniform. Dacă nu răzuiți pereții, este indicată verificarea straturilor de vopsea pentru a se stabili dacă are o rezistență suficientă și nu se exfoliază. Dacă pereții sunt în stare foarte proastă, este recomandat să îi acoperiți cu o folie specială care să le dea uniformitate în culoare textură. Astfel, aveți garanția că tapetul se va lipi mai bine. Cel mai indicat este să tăiați, de la început, tapetul pentru un perete întreg sau pentru o cameră. Ca să fie mai ușor, numerotați pe spate, cu un marker, fiecare bucată, în ordinea în care va fi lipită.
   În general, fâșiile de tapet se așază pe suprafața peretelui începând cu colțul camerei, urmărind continuitatea între elementele modelului. Imprimeurile florale sunt mai ușor de potrivit decât cele geometrice. Dacă doriți un tapet cu un model mai mare, este bine să centrați fâșia de tapet în dreptul elementului cel mai important din cameră (de exemplu, șemineul) și să porniți din această zonă așezarea tapetului. Pentru o bună fixare a fâșiilor de tapet, este bine
să măsurați și să desenați pe perete linii directoare, care vor ajuta să nu aveți deviații de unghi față de verticală. Operațiunea de lipire a tapetului se face de către cel puțin două persoane. Golurile pentru prize și întrerupătoare se decupează după lipirea si uscarea tapetului. Este indicat să montați întrerupătorul ulterior, pentru o suprapunere perfectă a acestei piese peste decupajul creat. Pregătiți și un rulou, ca să neteziți bine tapetul după lipire. Atunci când marginea tapetului nu s-a lipit bine, desprindeți ușor cu lama unui cuțit, aplicați soluție cu un bețișor cu vată la vârf și apoi neteziți cu ruloul sau cu o cârpă uscată (nu neteziți dacă tapetul are model în relief). De obicei, bulele de aer formate sub tapet se resorb după uscarea soluției de lipit. În cazul în care acestea persistă, tăiați chiar în mijloc cu un cuțit foarte ascuțit sau cu un cutter, aplicați soluție de lipit și neteziți bine.

   Vă dorim mult succes și spor la treabă.

Acest articol a fost preluat de pe www.misiuneacasa.ro

Un comentariu: