luni, 21 mai 2012

Cum turnăm şapa autonivelantă

   Curăţăm podeaua, turnăm mortarul în fâşii de 25-30 cm şi apoi scoatem porii cu o rolă cu ţepi.
   Dacă vrem să punem gresie sau parchet şi pardoseala nu e perfect plană, puteţi turna singuri şapa. Nu este foarte complicat dacă vom folosi una autonivelantă.

  Avem grijă însă ca denivelările să fie uşoare, de până la 3 mm la rigla de 3 m. Şapa autonivelantă este un material de nivelare cu fluiditate ridicată, folosit la egalizarea unor suprafeţe pe bază de ciment, cu un strat de 1-10 mm grosime şi care ulterior poate fi acoperit cu linoleum, mochetă, parchet sau plăci ceramice. 

   Etapele lucrarii 
   Mai întâi trebuie curăţată bine suprafaţa pe care urmează să se toarne şapa. Stratul-suport trebuie să fie bine uscat şi curat. Aceste cerinţe trebuie obligatoriu îndeplinite. 

   Etapa 1. Aplicăm o amorsă. Înainte de turnarea propriu-zisă a şapei se recomandă o amorsă, pentru tratarea suprafeţelor de bază, absorbante. 

   „Se aplică cu bidineaua, într-un singur strat, sau - în cazul în care suprafaţa este foarte poroasă - în două straturi, al doilea aplicându-se după uscarea primului strat (aproximativ o oră). Rolul amorsei este de a realiza o peliculă adezivă înaintea aplicării materialului de nivelare”, explică Mihai Netoiu, meşter constructor.   

   Etapa 2. Preparăm șapa. Se toarnă 25 kg de mortar în 6,5 litri de apă rece și se amestecă pasta astfel obținută cu ajutorul unui mestecător, cu viteza mică, până când se obține o masă omogenă, fără aglomerări. Este important ca apa să fie curată, fără impurități. Se recomandă ca materialul să se lase 2-3 minute pentru a se omogeniza, după care se amestecă din nou. 

   Etapa 3. Turnăm șapa. Aplicarea efectivă a șapei autonivelante se face prin turnarea ei pe suprafața amorsată, direct din recipientul în care s-a preparat. Operațiunea se execută în fâșii continue, cu lățimea de 25-30 cm. 

„Legătura între straturile de turnare trebuie realizată în maximum 10 minute de la aplicarea stratului anterior”, precizează specialistul. Mortarul turnat se va nivela singur. Nu trebuie decât să întindem cât mai uniform amestecul cu o drișcă.

   Etapa 4. Netezim cu rola cu țepi. Suprafața obținută imediat după turnarea mortarului trebuie degazeificată prin trecerea peste ea a unei role de cauciuc cu țepi. Se obține astfel o șapă perfect netedă, fără pori. Este circulabilă după 12 ore, iar acoperirea ei cu parchet, linoleum, mochetă sau cu plăci ceramice se poate realiza după 48-72 ore de la turnare.


Acest articol a fost preluat de pe http://www.museimobiliare.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu