duminică, 28 februarie 2016

Configurare router wireless

Configurarea unui router wireless este compusă din patru pași principali:

         1. Obțineți hardware-ul potrivit


Veți avea nevoie de următorul hardware pentru a configura o rețea wireless și a o conecta la internet:
 • Un router wireless.
 • Un PC cu un adaptor de rețea wireless.
 • Un PC cu un adaptor de rețea cu fir. (Adaptorul de rețea cu fir este utilizat doar în timpul instalării și poate fi același PC care are adaptorul de rețea wireless).
 • Un cablu de rețea (Ethernet).
  2. Configurați routerul


Dacă routerul afișează sigla Windows sau expresia „Compatibil cu Windows”, puteți să îl configurați automat, utilizând cea mai recentă versiune de Windows Connect Now (WCN) în Windows 8.1Windows RT 8.1, Windows 7 sau Windows Vista Service Pack 2.

    Pentru a configura automat un router

 1. Despachetați routerul și conectați-l la o sursă de alimentare. Deoarece utilizați WCN, nu trebuie să conectați fizic routerul la PC.
 2. Conectați-vă la o rețea astfel: trageți cu degetul din marginea din dreapta a ecranului, atingeți Setări (sau, dacă utilizați un mouse, indicați spre colțul din dreapta jos al ecranului, mutați în sus indicatorul mouse-ului, apoi faceți clic pe Setări), apoi atingeți sau faceți clic pe pictograma de rețea (Pictogramă rețea wireless sau Pictogramă rețea cu fir). Atingeți sau faceți clic pe rețeaua la care doriți să vă conectați, apoi atingeți sau faceți clic pe Conectare.
 3. Atingeți sau faceți clic pe rețeaua implicită a routerului, pe care o puteți identifica după numele producătorului.
 4. Atingeți sau faceți clic pe rețeaua la care doriți să vă conectați, atingeți sau faceți clic pe Conectare, apoi urmați instrucțiunile de pe ecran.
Chiar dacă WCN nu este disponibil, majoritatea routerelor sunt livrate cu un CD de instalare care vă asistă în configurarea rețelei wireless. Consultați informațiile livrate împreună cu routerul.
Dacă WCN nu este disponibil și nu ați primit un CD de instalare, puteți configura routerul manual.

Pentru a configura manual un router

 1. Despachetați routerul și conectați-l la o sursă de alimentare.
 2. Conectați un capăt al cablului de rețea la adaptorul de rețea cu fir al PC-ului și conectați celălalt capăt la orice port LAN al routerului wireless (orice port care nu este etichetat „Internet”, „WAN” sau „uplink”).


  Ilustrație cu porturile din partea din spate a unui ruter
  Porturile din partea din spate a unui router
 3. Deschideți browserul web și introduceți adresa paginii web de configurare a routerului. Pentru majoritatea routerelor, adresa paginii de configurare este http://192.168.0.1 sau http://192.168.1.1.
  Pe pagina de configurare, conectați-vă cu numele de utilizator și parola incluse în documentația routerului. Dacă nu găsiți numele de utilizator și parola și aveți o conexiune la internet pe alt PC, puteți căuta mai multe informații pe internet, pe site-ul web al producătorului routerului.
 4. Configurați următoarele setări, consultând informațiile livrate împreună cu routerul.
  • Alegeți un nume pentru rețeaua wireless.
  • Selectați tipul de criptare (WPA, WPA2 sau WEP) pe care doriți să îl utilizați pentru securitate și activați-l.
   Vă recomandăm să utilizați WPA2. Vă recomandăm să nu utilizați WEP, care este o formă mai veche de criptare. WPA și WPA2 sunt mai sigure. Dacă încercați WPA sau WPA2 și nu funcționează, recomandăm să faceți upgrade adaptorului de rețea la unul care funcționează cu WPA sau WPA2.
  • Alegeți o cheie de securitate sau o frază de acces care să fie utilizată pentru conectare la rețeaua wireless.
  • Modificați parola de administrare implicită a routerului într-o parolă nouă, pentru ca alte persoane să nu se poată conecta la rețea.

           3. Conectați-vă routerul la internet

Conectarea routerului la internet oferă oricărei persoane din rețea o conexiune la internet.
În funcție de dispozitivele pe care le aveți, acești pași pot varia.

Pentru a conecta un dispozitiv (care combină un modem cu un router)

Ilustrație a unui dispozitiv care combină modemul și ruterul conectat
Un dispozitiv care combină modemul și routerul, în priză
 1. Conectați cablul de alimentare al dispozitivului la o priză electrică.
 2. Conectați un capăt al unui cablu sau fir telefonic la portul pentru rețea de arie largă (WAN) al dispozitivului, apoi conectați celălalt capăt la conectorul din perete. (Utilizatori DSL: Nu utilizați un filtru DSL pentru linia telefonică.)
 3. Conectați un capăt al unui cablu de rețea în portul LAN al dispozitivului, apoi conectați celălalt capăt la portul de rețea de pe PC. (Dacă vă conectați wireless, omiteți acest pas.)
 4. Porniți (sau reporniți) PC-ul.

Pentru a conecta două dispozitive (un modem și un router separate)

Ilustrație cu un modem și un ruterul conectat
Un modem și un router în priză
 1. Conectați cablul de alimentare al modemului la o priză electrică.
 2. Conectați un capăt al unui cablu sau fir telefonic la modem și conectați celălalt capăt la priza de perete. (Utilizatori DSL: Nu utilizați un filtru DSL pentru linia telefonică.)
 3. Conectați un capăt al unui cablu de rețea la modem și conectați celălalt capăt la portul de rețea de arie largă (WAN) de pe router.
 4. Conectați routerul la o priză electrică.
 5. Conectați un capăt al unui cablu de rețea la portul LAN de pe router și conectați celălalt capăt la portul de rețea de pe PC-ul pe care doriți să îl conectați la internet. (Dacă vă conectați wireless, omiteți acest pas.)
 6. Porniți (sau reporniți) PC-ul.

         4. Conectați PC-urile la rețea

Aveți posibilitatea să mențineți PC-ul inițial conectat permanent la router cu o conexiune cu fir sau să treceți la o conexiune wireless. Iată cum se conectează alte PC-uri la rețea.

Pentru a conecta alte PC-uri la rețea

 1. Conectați-vă pe PC-ul pe care doriți să îl conectați la rețea.
 2. Conectați-vă la o rețea astfel: trageți cu degetul din marginea din dreapta a ecranului, atingeți Setări (sau, dacă utilizați un mouse, indicați spre colțul din dreapta jos al ecranului, mutați în sus indicatorul mouse-ului, apoi faceți clic pe Setări), apoi atingeți sau faceți clic pe pictograma de rețea (Pictogramă rețea wireless sau Pictogramă rețea cu fir). Atingeți sau faceți clic pe rețeaua la care doriți să vă conectați, apoi atingeți sau faceți clic pe Conectare.
 3. Alegeți rețeaua wireless din lista care apare, apoi atingeți sau faceți clic pe Conectare.

  Avertisment

  • Ori de câte ori este posibil, ar trebui să vă conectați la o rețea wireless cu securitatea activată. Dacă vă conectați la o rețea care nu este sigură, oricine deține instrumentele adecvate poate să vadă tot ceea ce faceți, inclusiv site-urile web pe care le vizitați, documentele la care lucrați și numele de utilizator și parolele pe care le utilizați.
 4. Alegeți una dintre următoarele variante:
  • Dacă routerul acceptă Windows Connect Now (WCN) sau Wi‑Fi Protected Setup (WPS) și există un buton de comandă pe router, apăsați butonul, apoi așteptați câteva secunde până ce routerul adaugă automat PC-ul la rețea. În acest caz, nu este necesar să introduceți o cheie de securitate sau o frază de acces.
  • Introduceți cheia de securitate sau fraza de acces, dacă vi se cere aceasta, apoi atingeți sau faceți clic pe OK.

   Acest articol a fost preluat de pe www.microsoft.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu